Европейските газови цени скочиха с една пета в сряда, след

...
Европейските газови цени скочиха с една пета в сряда, след
Коментари Харесай

Газовите цени в Европа скочиха. ЕС обвини Русия в изнудване

Европейските газови цени скочиха с една пета в сряда, откакто предходната вечер съветската компания " Газпром " разгласи, че, защото двете страни не са направили разплащането в рубли, дължимо предходния ден.

Фючърсните договори, които са свързани с европейските газови цени на едро, се покачиха с към 20% преди да съкратят растежа си до 8% или 106 евро/МВтч. Цените са шест пъти по-високи спрямо година по-рано.

Еврото, което стабилно се намалява от февруари насам, в сряда падна да петгодишен най-малко по отношение на $.

" Газпром " приключва напълно газовите доставки за " Булгаргаз " (българския газов оператор) и за полския PGNiG , тъй като заплащанията не са осъществени в рубли, съобщи съветският газов монополист.

Европейски Съюз: Русия употребява газа за изнудване

Спирането на доставките за европейски консуматори е следващ опит на Русия да употребява природния газ за изнудване, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен . Изявлението, съпроводено с видео, ѝ бе оповестено часове, че е имал диалог с нея и по въпроса със спрените от " Газпром " доставки ще има обща европейска позиция.



Тя дефинира известието за прекъсване на доставките като още една провокация от Кремъл и добави, че не е изненадващо, че Русия употребява изкопаемите горива в опит да изнудва Европейски Съюз.

Според фон дер Лайен " този най-нов нападателен ход на Русия е още едно увещание, че би трябвало да работим с надеждни сътрудници и да изградим енергийната си самостоятелност ".

" Днес Кремъл още веднъж се провали в този опит да посее разделяне сред европейците. Ерата на съветските изкопаеми горива в Европа ще завърши. Европа върви напред по въпросите на енергетиката ", добави тя. По думите ѝ България и Полша сега получават газ от прилежащите им страни, което демонстрира " голямата взаимност сред нас, само че също по този начин и успеваемостта на минали вложения, да вземем за пример в междусистемни връзки и друга газова инфраструктура ".

Според Фон дер Лайен дейностите на съветската страна са " неоправдани и неприемливи ". Тя показва, че това е следващо доказателство, че Русия е обезсърчителен газов снабдител.

" Подготвени сме за този сюжет. В непрекъснат контакт сме с всички страни-членки. Работим за обезпечаване на различни доставки и за повишение на запасите хранилищата в целия Европейски Съюз ", съобщи ръководителят на Европейска комисия.

Страните членки вкараха проекти за изключителни обстановки тъкмо за подобен сюжет и ние работихме с тях в съгласуваност и взаимност, сподели още Фон дер Лайен.

Gazprom's announcement is another attempt by Russia to blackmail us with gas.

We are prepared for this scenario. We are mapping out our coordinated EU response.

Europeans can trust that we stand united and in solidarity with the Member States impacted.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)

В момента в Брюксел се организира съвещание на координационната група по газ. Очаква се Европейска комисия да показа съгласуван отговор.

" Европейските жители могат да са сигурни, че сме обединени и солидарни със страните-членки, наранени от това ново предизвикателство ", написа още в изказването.

Руските газови доставки за Германия не са наранени, към този момент

" Газпром " има монопол върху доставките по газопоровод в Русия. Германия, която разчита на вноса на съветския газ за 40% от потреблението в страната, съобщи, че продължава за получава съветски газ.

Сигурността на доставките за Германия сега е обезпечена, съобщи в сряда представител на немския регулатор, отговарящ за енергийната инфраструктура.

Министерството на стопанската система в Германия сподели, че все още не са видяни никакви нарушавания в подаването на съветски газ, само че изрази безпокойствие от прекратяването на доставките за европейски сътрудници.

В тясна съгласуваност сме с Европейски Съюз, с цел да се образува обща оценка на обстановката, декларира ведомството.

Полша упрекна Русия в " газов империализъм "

Полският министър-председател Матеуш Моравецки упрекна Русия в " газов империализъм ", само че увери, че страната му може да се оправи без вноса на съветски изкопаеми горива.

" Ние се готвим за този миг от години. От есента Полша няма да се нуждае изобщо от съветски газ . Ние ще се оправим с изнудването, с този револвер, ориентиран към челото ни, по подобен метод, че поляците изобщо да не усетят ", добави полският министър председател.

През март съветският президент Владимир Путин подреди на " Газпром " да продава газ на " вражески страни " (сред които тези от ЕС) единствено против рубли . Русия сподели, че заплащането в рубли вместо евро или долари, е ответна мярка против западните наказания, наложени на Руската централна банка, половината от чиито задгранични запаси бяха замразени.

Повечето от европейските купувачи отхвърлиха да заплащат в рубли, акцентирайки, че това е в несъгласие с клаузите на подписаните с " Газпром " контракти и също така е метод да се заобиколят глобите на Европейски Съюз против Руската централна банка.

Унгария обаче, подписа договорка да заплаща по сметка, деноминирана в евро в " Газпромбанк ", която на собствен ред да подава равностойна сума в рубли в " Газпром износ ", съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто във видео, оповестено във фейсбук.

Словакия реализира същата договореност, добави той. Сиярто увери унгарците, че въпреки газовите доставки за страната да идват от Русия през Турция, България и Сърбия, преносът през България няма да бъде обиден и Унгария ще продължи да получава съветски газ " според контракта и според проекта ".

Предупреждение към България и Полша за преноса

" Газпром Експорт " уведоми " Булгартрансгаз " и PGNiG за прекъсване на газовите доставки от сряда, до момента в който заплащанията не бъдат направени по изисканата процедура, се споделя в известието на съветската държавна компания. Тя предизвестява, че непозволено евакуиране на размери газ, транизитирани през Полша и България към други европейски страни като Германия, ще докара до съкращаване на директните доставки.

" България и Полша са директни страни ", отбелязва " Газпром " и добавя: " В случай на неоторизирано евакуиране на съветски газ от транзитираните размери за трети страни, доставките от преноса ще бъдат редуцирани със същия размер ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР