Европейските дни на наследството бяха тържествено открити днес с изложбата

...
Европейските дни на наследството бяха тържествено открити днес с изложбата
Коментари Харесай

Творчески щрихи в чест на Николай Хайтов - начало на Европейските дни на наследството

Европейските дни на наследството бяха тържествено открити през днешния ден с изложбата " Творчески линии " в столичната изложба " Средец ".

Изложбата е отдадена на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов.

Началото на проявата бе сложено от заместник-министъра на културата Амелия Гешева .

В експозицията " Творчески линии ", която ще продължи до 13 септември, могат да бъдат видени произведения на студенти от Националната художествена академия, на възпитаници от Художествената гимназия в София и от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване " Николай Хайтов " в град Варна . Изложбата съдържа творби по книгата " Диви разкази ", както и скулптурни портрети на писателя през годините. Възпоменателното събитие е проведено от фондация " Памет " на наследниците на писателя, със съдействието на Министерството на културата.

Останалите близо 370 събития в календара на Европейските дни на културното завещание могат да бъдат видени на уеб страницата на Министерството на културата.

Общоевропейските празнувания са проведени от над 80 общини в цялата страна през целия месец септември , означи заместник-министърът на културата.

Тази година празниците са обединени с връзката сред изкуството, наследството и развлеченията. Освен десетките музеи и културни и естествени обекти, които ще обезпечат с вободен вход за посетителите си в избрани дни, месецът ще бъде изпълнен с забавни прояви за всички възрасти - от музея до концертната зала, от уличните изкуства до полемиките -в рамките на които българските жители ще могат да споделят изкуството, да се изявяват, да покажат традициите, да слагат тематики за разговор и да търсят решения, означи заместник-министър Амелия Гешева.

Тя прикани гостите на откриването на " Творчески линии " да осведомят и познати, и близки за многочислените събития и да не пропуснат да заведат на тях и най-малките. " Корените и наследството ни дават самочувствието, че сме българи, а и дано не забравяме посланието, оставено ни от Николай Хайтов - " Да обичаме България ", приключи поздравлението си Амелия Гешева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР