Европейските акции записаха понижения в ранната търговия във вторник, предаде

...
Европейските акции записаха понижения в ранната търговия във вторник, предаде
Коментари Харесай

Понижения на европейските борси преди началото на сезона на отчетите в САЩ*

Европейските акции записаха намаления в ранната търговия във вторник, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 регистрира спад от 0,26 пункта, или 0,06%, до 460,57 пункта. Немският индикатор DAX  изтри 15,21 пункта от цената си, или 0,1%, достигайки равнище от 15 775,3 пункта. Френският измерител CAC 40 се намали с 16,56 пункта, или 0,25%, до 6 542,69 пункта.

Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 не последва отрицателната наклонност и записаха растеж от 4,3 пункта, или 0,06%, до 7 129,72 пункта, откакто Английската централна банка отстрани рестриктивните мерки за дивидентите на английските банки, въведени поради пандемията. На този декор акциите на Barclays, HSBC и Lloyds Banking Group нарастнаха с 0,16%, 0,39% и 1,19%

Инвеститорите чакат данните за потребителските цени в Съединени американски щати през юни, с цел да схванат дали скорошният растеж на цените е резистентен и задоволително мощен, с цел да докара до по-бързо от предстоящото стягане на паричната политика на Федералния запас.

„ Ние не се интересуваме толкоз от пика на инфлацията колкото от устойчивостта на ценовия напън “, разясняват анализатори от RBC Capital Markets.

„ Нямаме подозрение, че пикът ще бъде главната вест в понеделник, само че по този метод ще бъде пропусната по-важния факт – високите цени евентуално ще се задържат много дълго време “, прибавят те.

Днес президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи, че е финансовата институция е поела уговорката да бъде „ упорита “ и да не повтаря грешките от предишното със прибързано стягане на паричната политика.

На корпоративния фронт акциите на финландския производител на телекомуникационно съоръжение Nokia скочиха с 7,71%, откакто компанията съобщи, че възнамерява да увеличи прогнозата си за облага за цялата година.

Цената на книжата на швейцарския производител на часовници Swatch Group набъбна с 1,34%, след компанията се завърна на облага за първите шест месеца на 2021 година и продажбите и набъбнаха с над 50%. Акциите на нейния съперник Richemont нарастнаха с 3%.

Акциите на норвежкия производител на чипове Nordic Semiconductor скочиха с 6,22%, откакто тримесечната му облага се удвои.

Европейският сезон на докладите ще стартира по-късно този месец, като анализаторите чакат облагите за STOXX 600 за второто тримесечие да се удвоят в съпоставяне със същия интервал на миналата година, сочат данните на Refinitiv IBES.

Печалби на Уолстрийт

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха растеж в понеделник, откакто оптимизма на пазарите се увеличи преди началото на сезона на докладите за второто тримесечие, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones се увеличи със 126,02 пункта, или 0,36%, до 34 996,18 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 напредна с 15,08 пункта, или 0,35%, до рекордните 4 384,63 пункта. От началото на годината необятният измерител се е повишил с над 16%. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq регистрира растеж от 31,32 пункта, или 0,21%, до нов връх от 14 733,24 пункта.

Инвеститорите подхождат с внимателен оптимизъм към търговията преди началото на доклади за второто тримесечие. JPMorgan Chase и Goldman Sachs са измежду първите, които ще показват финансови данни. Акциите на двете банки нарастнаха надлежно с 1,43% и 2,35%, като финансовият бранш бе измежду най-големите печеливши в S&P 500

„ Повечето вложители чакат страхотни резултати, които евентуално ще бъдат най-хубавите в близкото бъдеще. Най-важния детайл на докладите тази седмица обаче ще бъде полемиката за вероятностите, а не толкоз числата от последните три месеца “, разяснява Джак Аблин от Cresset Wealth Advisors

Очаква се облагите за второто тримесечие да скочат с повече от 64% в съпоставяне със същия интервал преди година, сочат прогнозите, събрани от FactSet. Ако фирмите отговорят на тези високи упования, то растежът ще бъде най-високият от последното тримесечие на 2009 година, когато пазарът се възстановяваше от международната финансова рецесия.

Във вторник загуби записаха акциите, свързани с отварянето на стопанската система, като тези на Carnival Corp и United Airline поевтиняха надлежно с 1,65% и 0,94%. Технологичните акции, от своя страна, още веднъж се показаха мощно, като цените на книжата на Tesla и Nvidia се покачиха с 4,38% и 2,31%.

Акциите на Walt Disney нарастнаха с 4,15% след премиерата на кино лентата „ Черната вдовица “, който прибра 80 млн. $ от локалния боксофис, записвайки най-големия кино дебют от началото на пандемията. Компанията също по този начин разгласи, че е генерирала още 60 млн. $ от продажбите на кино лентата в Disney+.

Сезонът на докладите ще бъде главният мотор на придвижванията на пазарите през идните седмици, като досега сигналите са положителни. Досега 66 от фирмите от S&P 500 са показали положителни прогнози за второто тримесечие. Всички 11 бранша на показателя се чака да запишат растеж.

„ Продължаващият подтик на облагите би трябвало да укрепи доверието на вложителите в възобновяване на фона на опасенията за закъснение на стопанската система “, разяснява Савита Субраманиан от Bank of America.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха смесени резултати в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира спад от 1,06 пункта, или 0,195, до 562,85 пункта. BGBX40 се намали с 0,21 пункта, или 0,17%, до 124,29 пункта. BGTR30 напредна с 2,62 пункта, или 0,44%, до 602,11 пункта. BGREIT се задържа на равнище от 157,21 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:10 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР