Европейските акции поскъпват предпазливо по време на петъчната търговия, като

...
Европейските акции поскъпват предпазливо по време на петъчната търговия, като
Коментари Харесай

Европейските фондови борси приключват най-печелившия си месец от началото на годината



Европейските акции нарастват внимателно по време на петъчната търговия, като тържищата на остарелия континент са на път да приключат септември с най-солидни месечни облаги от началото на годината.

Подкрепа за позитивното показване на фондовите пазари в Европа продължава да оказва известното оттегляне на еврото от неговия две и половина годишен връх към 1,2092 $, който беше доближат за малко при започване на септември, преди да последва намаляване на единната европейска валута до петседмично дъно от 1,1717 $.

Въпреки че през днешния ден еврото още веднъж нараства назад над 1,1800 равнището, неговото намаляване през последните седмици с към 3 цента е положителна вест за акциите на експортно насочените компании от еврозоната и основно на тези от Германия. В същото време вложителите на остарелия континент остават положително повлияни и от солидният стопански напредък в района на единната валута, който е в действие от началото на годината.

В петък общият европейски показател Stoxx Europe 600 се търгува малко над неговото вчерашно равнище на затваряне, само че все пак е на път да нарасне с близо 3,3% в границите на отиващия си септември, отбелязвайки по този метод най-солиден месечен прогрес от декември 2016-а година. В рамките на третото тримесечие пък Stoxx Europe 600 се чака да се увеличи с малко под 2%, заличавайки загуба от 0,5% през второто тримесечие на годината.

Според анализатори на Дойче Банк, облагите на 600-те фирмите, влизащи в показателя, ще се усилят с към 11% през 2017-а година с помощта на ускореният стопански напредък в международен проект и предвид на положителният отскок на цените на суровините, което би компенсирало отрицателния резултат от по-силното евро.

В края на актуалната седмица немският фондов показател DAX се покачва с 0,36%, а френският CAC40 - с 0,05%, като главните показатели на тържищата във Франкфурт и в Париж са на път да отбележат солидни месечни облаги, надлежно от към 5,8% и от към 5,4 на 100.

Един от дребното показатели, търгуващи се в петък на отрицателна територия, е испанският Ibex-35, който се намалява с 0,2% преди планувания за тази неделя противоконституционен референдум за самостоятелност на Каталуния.

Британският показател FTSE100 пък нараства с 0,62% и е на път да завърши търговията със седмично покачване от към 0,7% с помощта на намаляване на английската лира както по отношение на $, по този начин и по отношение на еврото. Днешните смесени до слаби данни за представянето на стопанската система на Англия през второто тримесечие на годината способстват за намаляване на лирата стерлинг назад към нейното вчерашно двуседмично дъно от 1,3343 $, като в това време еврото нараства към 4-дневен връх от 0,8836 паунда. От по-евтината английската валута се възползват мултинационалните компании, основани в Лондон, като да вземем за пример акциите на компанията за първокласни артикули Burberry Group нарастват с 1,67%.

Ръст по време на петъчната търговия бележат и акциите на английските жилищно-строителни компании след данни на ипотечния заемодател Nationwide, показващи покачване на жилищните цени във Англия през септември с 0,2%, само че и тяхно намаляване с 0,6% в границите на Лондон (първи спад на цените на жилища в английската столица от осем години насам). Акциите на строителната компания Persimmon PLC се покачват с 2,65%, на Taylor Wimpey PLC - с 1,3% и на Barratt Developments PLC - с едно на 100.

Въпреки днешното положително показване на лондонската борса, показателят FTSE100 е на път да завърши септември с месечна загуба от към 0,9 на 100.

Европейските банков бранш се обрисува като един от най-печелившите през отминаващия месец предвид на повишените упования, че водещите централни банки от двете страни на Океана (ЕЦБ, АЦБ и Фед) ще затегнат паричните и лихвените си политики през идващите месеци. Въпреки че през днешния ден общият банков показател Stoxx Europe 600 Banks се намалява с 0,2%, в рамите на септември той съумя да нарасне с близо 4%. Едни от най-силно поскъпващите през отминаващия месец са акциите на Royal Bank of Scotland Group, като те нарастват през септември с цели 5,9%, до момента в който акциите на Commerzbank се покачват с 3,8%, а на Banco BPM - с 4,3 на 100.

По-голям спад по време на днешната търговия пък бележат акциите на Volkswagen AG, понижавайки се с 1,42%, откакто немският авто колос предизвести, че неговите оперативни резултати за третото тримесечие ще бъдат наранени отрицателно от заделени от компанията към 2,5 милиарда евро (малко под 3 милиарда долара) по отношение на нейни разноски в Северна Америка предвид на абсурда с нездравословните газови излъчвания на дизеловите ѝ коли, който избухна преди година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР