Европейски учени разработиха метод, с който декодират чувствата на свинете

...
Европейски учени разработиха метод, с който декодират чувствата на свинете
Коментари Харесай

Разкодираха чувства на свинете по грухтене и квичене

Европейски учени създадоха способ, с който декодират възприятията на свинете по тяхното грухтене, сумтене и квичене в план, целящ да усъвършенства живота на животните, съобщи Агенция Франс Прес.

Биолозите проучили над 7000 записа на 411 прасета – от късото квичене от удовлетворение при хранене, до обезверените писъци при клани, преди да ги слагат в 19 разнообразни категории.

" Показахме, че е допустимо да се дефинират главните страсти на свинете по тяхната вокализация ", съобщи пред Агенция Франс Прес шефът на плана Елоди Брифър, която преподава в Университета на Копенхаген.

Проектът, който е разграничен сред Швейцария, Дания, Франция и Чехия и оповестен в сп. " Нейчър ", предлага нов способ да се усъвършенства живота на животните, като се слагат основите на инструмент, който категоризира страстите въз основа на издадените звуци, уточни Брифър.

" Също по този начин пуснахме и логаритъм за машинно учене, който създава спектрограма, а по-късно той е обучаван да разпознава отрицателния и позитивния подтекст. "

След като бъде създаден, новият инструмент ще разреши на фермерите, които в този момент могат да ревизират най-много физическото положение на животните, на следят и менталното им здраве.

Изследователката уточни увеличение на отрицателните звуци би дало сигнал на фермера, че нещо не е наред и да направи инспекция.

В Дания се отглеждат 13,2 милиона свине, което я прави №1 в Европа с над 2 животни на глава от популацията, като за локалните животновъди резултатите от изследването са обнадеждаващи.

" Тази идея може евентуално да бъде потребен инструмент в работата за наблюдаване на здравословното и общото положение на свинете ", сподели Трине Виг – говорителка на Датския съвет за селско стопанство и храни.

Според Брифър изследването е постигнало " 92% точност при систематизиране на това дали звукът е отрицателен или положителен и 82% акуратност при систематизиране на подтекста, в който се издават звуците ".

Данните от проучването сочат, че положителни чувства се показват с малко грухтене, до момента в който за отрицателните са присъщи по продължителните звуци.

Учените избрали за изследването свинете, а не крави или зайци, защото прасетата са известни със забележителния обсег от издавани звуци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР