Европейски компании опитват да превърнат идеята за свръхбърз транспорт чрез

...
Европейски компании опитват да превърнат идеята за свръхбърз транспорт чрез
Коментари Харесай

Мечтата Hyperloop: От Берлин до София за 120 минути

Европейски компании пробват да трансфорат концепцията за свръхбърз превоз посредством вакуумни тръби в действителност. Ако Hyperloop се случи, той ще бъде най-голямата гражданска война в бранша за последните над 50 години. Европейски Съюз интензивно подкрепя и влага в европейските компании посредством институции като EIT и EIC.
В офиса на компанията Zeleros във Валенсия стои карта, на която като точки са маркирани някои от най-големите градове в света. Под самата карта са записани плануваните времетраения на предвижването сред най-популярните точки. Пътуването от Париж до Брюксел да вземем за пример би лишило 27 минути, а от Брюксел до Берлин - 70 минути. За съпоставяне, сега един полет сред Брюксел и Берлин лишава 85 минути, само че без да броим най-малко още час инспекции по летищата. Ако пък приемем, че пътуването от Берлин до София би било към 120 минути, това е с най-малко 30 минути по-кратко, в сравнение с най-бързата железопътна връзка сред София и Пловдив през днешния ден.

Това, което Zeleros предлага, е в бъдеще пасажерите да се качват в дребни цилиндрични влакове, които да пътуват във вакуумни тръби със скорост до 1000 км/ч. По създание това са влакове, само че не тъкмо - цялата технология се базира на левитиране посредством големи магнити. Именно неналичието на търкане разрешава сходни скорости.
Реклама
Идеята за този вид превоз се назовава Hyperloop, а Zeleros надалеч не е единствената компания, която работи по технологията. В международната Hyperloop асоциация да вземем за пример влизат седем компании, в това число нидерландската Hardt Hyperloop, американската Hyperloop One, швейцарската Swisspod и италианската Hyperloop Italia. Две от тях, Zeleros и Hardt, са подкрепени от Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT), по чиято покана " Капитал " посещава лабораторията на Zeleros във Валенсия, където компанията създава технологиите си.
ЖП без жп
Hyperloop прилича най-вече железопътния превоз, само че би било неверно двете да се приравнят - най-малкото поради неналичието на железопътни релси, които са сменени от тръби с ниско налягане. Макар концепцията да се среща от дълго време в научната фантастика, нейното бизнес начало е обещано от Илън Мъск и инженери от SpaceX през 2012 година Всъщност Мъск не мисли единствено за превоза на Земята. Според него Hyperloop системите биха били още по-ефективни на Марс, където атмосферните условия биха разрешили доста по-лесна реализация.

От 2015 година насам SpaceX провежда няколко на брой надпревари - Zeleros се ражда тъкмо по този метод, като от екип академични запалянковци се трансформира в същинска компания, която към този момент има собствен първообраз на капсула, която да придвижва пасажери.

Zeleros е учредена през 2016 година от трима студенти в Политехническия университет във Валенсия - Давид Пистони, Хуан Висен и Даниел Ориент. Плановете на компанията са надалеч в бъдещето. Сред най-скорошните цели са сред 2026 и 2030 година Zeleros да направи проби с пасажери. Преди това, несъмнено, са нужни други типове проби.
Лабораторията на Zeleros във Валенсия Източник: Zeleros Реклама
" Едно от огромните ни достижения е започването на тестова площадка покрай пристанището в Сагунто през предходната година ", споделя Хуан Висен, съосновател и маркетингов шеф на Zeleros, като прибавя, че до този миг при тестванията не е имало " огромни провали " и към този момент теоретичните калкулации на екипа се потвърждават и на процедура.

От 2017 година компанията е подкрепена от EIT, съответно посредством EIT Climate-KIC, поделение, което оказва помощ на компании в областта на зелените технологии с финансиране, упътвания и набиране на спомагателен частен капитал. Досега тя е набрала общо 9.5 млн. $, като при влизането в лабораторията на компанията елементарно може да се види в каква посока са отишли средствата. Zeleros основава напълно своя технология, като големите и комплицирани прототипи се вършат на ръка - от навиване на големи магнитни проводници до монорелси, върху които да се тества левитирането.
Европа залага на всички коне
Всички Hyperloop компании по света имат в дребна или огромна степен друг метод. Това е и смисълът на надпреварите на Илън Мъск (първото от които Zeleros печели през 2015 година в Тексас) - другите екипи да показват разнообразни подходи и да се вземе решение кои от тях биха били с най-голяма опция да са сполучливи. Затова и Европейски Съюз залага на всички коне за дълготрайни вложения и на правилото висок риск, огромна премия.

" EIT постоянно се интересува от нови технологии, които оферират решения на световните проблеми. Hyperloop е превъзходен образец за това, тъй като разрешава пътувания без излъчвания и опция на летенето. Краткият отговор е, че Hyperloop влиза в визиите ни за зелена и устойчива Европа. Дългият е, че това е доста забавна нова технология, която е същинска иновация и по тази причина EIT оказва помощ на Zeleros още отпреди компанията да навърши даже една година ", споделя пред " Капитал " Ангела Алими, представител на EIT.
Планът за европейска съгласуваност на Zeleros през 2050 година Източник: Zeleros
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР