Европейски изследователи са разработили начин за разкодиране на чувствата на

...
Европейски изследователи са разработили начин за разкодиране на чувствата на
Коментари Харесай

Начинът на грухтене разкрива чувствата на прасетата

Европейски откриватели са създали метод за разкодиране на възприятията на прасетата посредством звуците, които издават в границите на план, ориентиран към възстановяване на хуманното отношение към животните.

Биолозите са проучили над 7000 записа от 411 свине - от късите писъци на удовлетворение по време на хранене до обезверените крясъци при кръвопролитие, преди да ги класифицират в 19 разнообразни категории.

" Доказахме, че по принцип е допустимо да се схванат страстите на прасетата съгласно вокализацията им ", сподели пред Агенция Франс Прес ръководителят на плана Елоди Брифер, учител в университета в Копенхаген.

Според изследователката планът, в който са включени учени от Швейцария, Дания, Норвегия, Франция и Чешката република и чийто резултати са оповестени в списание Nature, предлага нов метод за възстановяване на хуманното отношение към животните.

" Изработваме и компютърен логаритъм, който основава спектрограма, след което се образова да разпознава отрицателни и положителни контексти ".

След като бъде създаден, новият инструмент ще разреши на фермерите, които през днешния ден могат да ревизират най-вече единствено физическото положение на животните, да наблюдават и за тяхното психическо здраве.

В Дания се отглеждат 13,2 милиона свине - което я прави водач в Европа с над две свине на глава от популацията - и за Датския съвет по земеделие и храни резултатите от проучването, идентифициращо щастливите свине са обещаващи.

" Тази идея... евентуално може да бъде потребен инструмент наред с други в работата по наблюдаване на здравето и общото богатство на свинете ", съобщи Трине Виг, представител на съвета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР