Европейската централна банка трябва да обмисли възможността за анулиране или

...
Европейската централна банка трябва да обмисли възможността за анулиране или
Коментари Харесай

Помощник на Конте иска ЕЦБ да опрости държавния дълг, натрупан заради пандемията

Европейската централна банка би трябвало да обмисли опцията за отменяне или задържане вечно на държавния дълг, който ще закупи по време на актуалната рецесия, с цел да помогне на страните да се възстановят и преструктурират. Това съобщи в интерввю в Рим Рикардо Фракаро, зам-секретар на италианския кабинет и непосредствен асистент на премиера Джузепе Конте, съобщи Блумбъбрг.

„ Паричната политика би трябвало да поддържа експанзивните фискални ограничения на страните по всеки вероятен метод. Това може да включва канцелиране на държавните облигации, добити по време на рецесията, или непрестанно удължение на техния падеж “, разяснява той.

Италианското искане отразява дълбоката фискална бездна, в която попадна страната поради ограниченията за битка с рецесията. Италианските проблеми надалеч не започнаха с пандемията, като страната търси метод да редуцира високия си държавен дълг и да форсира стопанската система си отдавна. Фракаро също по този начин означи, че прехода на Европейски Съюз към зелена сила ще изисква спомагателни разноски.

Той също по този начин предложи въвеждането на „ зелено предписание “, което освобождава обществените разноски за екологични вложения  от изчисленията на недостига.

Призивът на Фракаро за облекчение на дълга обаче няма да бъде посрещнат с екстаз в централата на ЕЦБ във Франкфурт. Представителите на централната банка неведнъж са казвали, че би трябвало да бъде спазвано европейското законодателство, което не разрешава сходно парично финансиране.

„ Аз даже не си задавам сходен въпрос. Нещата са елементарни. Всяка мярка в сходна тенденция би била нарушаване на закона “, съобщи предходната седмица ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард в отговор на въпрос, дали обмисля сходно опростяване на дълга. Италианският финансов министър Роберто Гуалтиери също отхвърли концепцията.

Фракаро споделя, че ЕЦБ може да може да отдели част от Договора, който я задължава да поддържа общите стопански политики на Европейски Съюз, стига това да не в несъгласие на главната й цел да подсигурява ценова непоклатимост. Той добави, че през годините ЕЦБ по този начин и не е съумяла да реализира своята целева инфлация от малко под 2%, като пандемията я отдалечава още повече от нея.

„ За централната банка е едно да бъде самостоятелна от политиците, и друго да вижда накъде върви света. Ецб би трябвало да помогне на страните да рестартират стопанските системи си “, разяснява той.

Евтини заеми

Италия, чиито държавен дълг най-вероятно ще доближи 160% от брутния вътрешен артикул, откакто страната похарчи над 100 милиарда евро за битка с стопански последствия от пандемията, към този момент се възползва от пакета от незабавни тласъци на ЕЦБ.

Програма за изключителни пандемични покупки (PEPP) е ориентирана към най-тежко засегнатите страни. В момента Италия може да взема заеми за 10 години при лихвен % от към 0,6% - по-нисък, от този, при който Съединени американски щати получава заеми.

Програмата обаче е краткотрайна и е обвързвана единствено с „ спешната фаза “ на пандемията, което ще рече, че рано или късно капиталовият напън върху страната още веднъж ще се ускори.

„ Италия може да бъде изложена на спекулативни вложения без покупки от ЕЦБ. Централната банка постоянно би трябвало да подсигурява финансова непоклатимост “, разяснява Фракаро

„ ЕЦБ няма проблем с дълга - тя може да печата пари, до момента в който си желае. Тя може да продължи да купува държавни облигации и да разреши на страните членки да влагат, предпазвайки ги от пазара “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР