Европейската централна банка следи отблизо текущите пазарни напрежения и сме

...
Европейската централна банка следи отблизо текущите пазарни напрежения и сме
Коментари Харесай

Лагард: Очакваме инфлацията в еврозоната да продължи да спада

Европейската централна банка следи от близко настоящите пазарни напрежения и сме подготвени да реагираме, в случай че е належащо, с цел да запазим ценова непоклатимост и финансова непоклатимост в еврозоната. Това се показва в изказване на президента на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка. 

 

Банковият бранш в еврозоната е резистентен, със мощни финансови и ликвидни позиции. Във всеки случай нашият набор от вероятни решения ни дава пространство да осигурим ликвидна поддръжка на финансовата система на еврозоната, в случай че такава се наложи, акцентира още Лагард в текста на документа оповестен и на уеб страницата на ЕЦБ.

 

Думите ѝ са по отношение на зародилите по-рано опасения за здравето и на европейската банкова система след банкрута на две огромни районни банки в Съединени американски щати ( " Силикон вели банк " (Silicon Valley Bank - SVB) и " Сигничър банк " (Signature Bank, бел. ред,) и незабавното придобиване на швейцарската " Креди сюис " (Credit Suisse) от директния ѝ локален съперник Ю Би Ес (UBS).

 

Лагард показва, още че откакто растежът на европейската стопанска система се забави през четвъртото тримесечие на предходната година се чака " известно усъвършенстване в интензивността и доверието " през сегашния интервал.

 

Риск за стопанската система съставлява към момента възстановяващите се вериги за доставки, както и неоправданата война на Русия против Украйна, „ все пак, в случай че фирмите могат да се приспособяват по-бързо към предизвикателната интернационална среда, това, съчетано с отшумяването на енергийния потрес, може да подкрепи по-висок напредък от упования сега “.

 

По отношение на инфлацията президентът на ЕЦБ сочи в своето изказване, че тя се е намалила от пика през октомври отразявайки спада в цените на енергоносителите, както и поради въздействието на ограниченията подхванати от държавните управления за отбрана на потребителите. Лагард обаче акцентира, че тези ограничения би трябвало да са лимитирани във времето и, че би трябвало да са целенасочени.

 

" Очакваме инфлацията в еврозоната да продължи да спада, защото използването на актуалната парична политики понижават от ден на ден търсенето ", добавя Лагард.

 

По думите ѝ отрицателно въздействие върху процеса на понижаване на инфлацията може да се чака поради " исторически високият растеж на заплатите ", който се поддържа от неналичието на работна ръка.

 

От друга страна напрежението на финансовите пазари и намаляващите цени на енергоносителите " може да да доведат до по-бързо понижаване на инфлацията ", добавя президентът на ЕЦБ.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР