Европейската централна банка ще оцени всички косвени последици от украинската

...
Европейската централна банка ще оцени всички косвени последици от украинската
Коментари Харесай

ЕЦБ ще оцени през март всички косвени последици от кризата в Украйна



Европейската централна банка ще оцени всички косвени последствия от украинската рецесия на съвещанието си през март, заяви в сряда членът на банката и началник на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Той също по този начин означи, че ЕЦБ ще оцени недиректните последствия от рецесията в Украйна върху инфлацията и икономическия напредък в еврозоната, като акцентира, че банката ще се управлява от обстоятелствата.

" Ние ще оценим в нашия Управителен съвет през март по-непреките последствия върху инфлацията и растежа и ще се ръководим от обстоятелствата “, уточни той на финансова конференция на Eurofi.

Кризата в Украйна значи, че ЕЦБ би трябвало да резервира отворени опциите си за паричната политика и да остане гъвкава във връзка с това по какъв начин тази политика се предава на стопанската система, добави той.

Според Вилроa дьо Гало директните експозиция на френските банки и застрахователите към Русия са лимитирани, само че означи, че Единният европейска банков надзирател е призовал за " засилена зоркост " във връзка с кибер рисковете.

 Роберт Холцман, началник на Австрийската централна банка и члена на ЕЦБ

По-рано в сряда различен члена на ЕЦБ - Роберт Холцман пък уточни, че централната банка може да стартира да покачва лихвените проценти, преди да приключи програмата си за изкупуване на облигации. По този метод той оспори дългогодишния мироглед на банката за последователността на идните й политически дейности, а точно - преустановяване на програмата за " количествени удобства " (покупки на еврооблигации) и чак по-късно повдигане на лихвите.

След като инфлацията в еврозоната доближи нови върхове през последните месеци, ЕЦБ неотдавна се отхвърли от обещанието си да не покачва лихвите тази година, само че дълго време поддържаше позицията, че прекратяването на покупките на облигации е преди всичко, преди да има вероятно нарастване на лихвите.

Тази позиция по отношение на " последователността " до момента не беше оспорвана от всички членове на ЕЦБ, които приказват обществено.

" Когато става дума за вероятностите за лихвените проценти, ЕЦБ постоянно е алармирала, че покачване на лихвите не би трябвало да се прави, до момента в който не завърши покупката на облигации “, означи Холцман в изявление за швейцарския вестник NZZ. " Но също по този начин би било допустимо да се направи първа стъпка във връзка с лихвения % през лятото преди края на покупките на облигации и втора стъпка в края на годината. Бих предпочел това ", означи Холцман, който е и началник централната банка на Австрия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР