Европейската централна банка проучва дали да започне официално разследване срещу

...
Европейската централна банка проучва дали да започне официално разследване срещу
Коментари Харесай

ЕЦБ предприема действия срещу Deutsche Bank

Европейската централна банка изследва дали да стартира публично следствие против Deutsche Bank за хипотетично закупуване на някои нейни скъпи бумаги без позволение. Надзорният орган упреква най-големия заемодател в Германия, че е закупил лични облигации сред 2014 и 2017 година без негово позволение. Въпросните скъпи бумаги са известни като облигации AT1 и AT2. Този тип скъпи бумаги оказват помощ на банките да се оправят със загубите си, когато изпаднат в усложнение и регулаторът е задължен да даде утвърждение за всички сходни покупки. За да компенсира риска, банката би трябвало да заплаща на вложителите относително висок лихвен %.

През пролетта на 2014 година немската банка стартира да придобива лични подчинени облигации на пазара. Deutsche Bank изиска от ЕЦБ публично утвърждение месеци след началото на противоположното изкупуване през 2014 година, само че такова й бе отказано. Според източници на Ройтерс, банката е траяла да ги купува в опит да сътвори ликвиден пазар. Германското издание Süddeutsche Zeitung показва, че става въпрос за размер в размер на трицифрена милионна сума. Ако се потвърди, че немската банка е отменила експлицитното напътствие на Европейския банков орган, я заплашва тежка санкция. ЕЦБ в последна сметка упълномощи Deutsche Bank да закупи облигациите през 2017 година.

ЕЦБ и Deutsche Bank са отказали коментар по въпроса. Проверките в ЕЦБ проверяват от два месеца дали да открият дело, защото от години кредиторът подценява възбраната на управляващите да изкупува лични облигации. Това е добре прочут модел на Deutsche Bank и свидетелства за неприятната корпоративна просвета на равнище ръководство, която стана причина за милиарди санкции за банката през последните години. Същевременно Deutsche Bank е в разгара на необятно преструктуриране, включващо редуциране на работни места и занемаряване на избрани бизнес линии в опит да излезе на облага.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР