Европейската централна банка обяви очакваното първо повишение на лихвите си.

...
Европейската централна банка обяви очакваното първо повишение на лихвите си.
Коментари Харесай

ЕЦБ повиши лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

Европейската централна банка разгласи предстоящото първо покачване на лихвите си. Това се случва за първи път от десетилетие насам.

Управителният съвет увеличи трите съществени лихвени % на ЕЦБ с 50 базисни пункта. Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение ще бъдат нараснали надлежно до 0.50%, 0.75% и 0.00%, считано от 27 юли 2022 година.

Според известието, ЕЦБ е решила, че е " уместно да предприеме по-голяма първична стъпка в процеса на нормализиране на главните лихвени проценти, в сравнение с бе обявено при предходното съвещание ". Тогава се говореше, че лихвите ще бъдат нараснали с 25 базисни пункта.
 Фед с най-рязкото покачване на главните лихви от 22 години насам
Фед с най-рязкото покачване на главните лихви от 22 години насам

Стремежът е да се овладее най-бързо покачващата се инфлацията в Съединени американски щати от 40 години насам

Днешното решение обаче се основава на обновената оценка на инфлационните опасности. Така Централната банка реагира на растящата инфлация, която през юни се повиши в еврозоната до рекордните 8.6% на годишна база.

Очакванията на анализаторите са от това лято нататък ЕЦБ последователно да покачва лихвите си, така кто по всичко проличава, че инфлацията в еврозоната ще остане висока до края на 2022 година Тя би трябвало да се върне към целевото равнище на ЕЦБ от към 2% до 2024 година.

" Днешната решителна стъпка за преустановяване на негативните лихвени проценти разрешава на Управителния съвет да премине към взимане на решенията за лихвените проценти съвещание по съвещание. Бъдещият ход на главните лихвени проценти ще продължава да зависи от данните и ще спомогне за реализиране на инфлационната цел от 2% в средносрочен проект. "

По-рано тази година стана ясно, че ЕЦБ ще приключи своята стимулираща стратегия за изкупуване на облигации при започване на третото тримесечие на тази година и ще последва покачване на главните лихви.
 ЕЦБ сподели от кой момент ще стартира да подвига главните лихви
ЕЦБ сподели от кой момент ще стартира да подвига главните лихви

Те не са повишавани от повече от десетилетие

По този метод бяха " бетонирани " упованията на финансовите пазари, че ЕЦБ ще увеличи през юли лихвените си ставки за първи път от повече от десетилетие, в опит да укроти рекордно високата инфлация в еврозоната.

И други централни банки покачиха главните си лихвени проценти с бързи темпове, а това оказва напън върху ЕЦБ да работи по-решително.

В средата на юни в отговор на растящата инфлация и под " сянката " на рецесията, надвиснала над Съединените щати, Федералният запас (Фед) разгласи нарастване на лихвените проценти с 0,75 процентни пункта. Това е най-голямото покачване от 1994 година насам.

Паричният орган на Хонконг автоматизирано следва Фед, тъй че и той увеличи главната си рента с 0,75% до 2% още на идващия ден (17 юни), до момента в който Централната банка на Англия прибягна до пет следващи нараствания на лихвата с 25 базисни пункта в опит да ограничи инфлацията.
 ЕЦБ остави без смяна главните лихви
ЕЦБ остави без смяна главните лихви

Централната банка удостовери, че ще приключи чистите покупки на активи по " Пандемичната стратегия за изключителни покупки " в края на март 2022 година

Канадската централна банка подвигна главния си лихвен % с цялостен процентен пункт, откакто бе нараснал на два пъти с по 50 базисни пункта. Южна Корея също предприе поетапни нараствания от по 0.25 базисни пункта. В Нова Зеландия пък главната рента доближи до 2.5%, откакто централната банка предприе трето следващо нарастване.

Централната банка на Израел също предприе най-рязкото повдигане на лихвите от над десетилетие насам - с 0.75 процентни пункта - до 1.25 на 100.

На днешното си съвещание ЕЦБ утвърди и Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм (TPI).

Чрез този инструмент ЕЦБ ще подкрепи трансмисионния механизъм на паричната политика. По-специално, до момента в който Управителният съвет продължава да възстановява паричната политика, TPI ще подсигурява, че нейната позиция се предава гладко във всички страни от еврозоната.
 Ердоган: Ниските лихви ще понижат инфлацията и неустойчивостта на турската лира
Ердоган: Ниските лихви ще понижат инфлацията и неустойчивостта на турската лира

Турският президент повтори, че е срещу високите лихвени проценти

TPI ще стане част от инструментариума на Управителния съвет и може да бъде задействан, с цел да противодейства на нежелана, безредна пазарна динамичност, застрашаваща съществено предаването на паричната политика в цялата еврозона. Мащабът на покупките по TPI зависи от сериозността на рисковете за предаването на политиката. Покупките не са авансово лимитирани.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР