Европейската централна банка не вижда инфлация в еврозоната над целевото

...
Европейската централна банка не вижда инфлация в еврозоната над целевото
Коментари Харесай

ЕЦБ не очаква инфлация в еврозоната от над 2% в средносрочен план



Европейската централна банка не вижда инфлация в еврозоната над целевото равнище от 2% в средносрочен проект макар новите негативни стопански резултати, които коронавирусната пандемия може да донесе, съобщи основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн пред италианския ежедневник Il Sole 24 Ore в изявление, оповестено във вторник.

Инфлацията в целия блок, споделящ еврото, се увеличи през декември до 5% на годишна база, през декември, което съставлява следващ рекорден инфлационен пик в еврозоната и много над упованията на анализатори и икономисти за 4,7 на 100.

Филип Лейн повтори, че ЕЦБ чака инфлацията да спадне през актуалната година и да се стабилизира под целевото равнище от 2 на 100 през 2023 и 2024 година

" Не виждаме държание, което да допуска, че инфлацията ще остане над нашата цел от 2% в средносрочен проект “, уточни Лейн пред италианския вестник. " Знаехме, че в края на 2021 година ще имаме централизация на ценови напън, изключително поради огромното нарастване на цените на силата. Но прогнозата остава непроменена ", добави той.

Членът н ЕЦБ засегна и тематиката за лихвените проценти, като сподели, че критериите за тяхното повишение " не са налице ".

" С течение на годината ще имаме повече данни и ще продължим да оценяваме обстановката. Но ЕЦБ се намира по-далеч от повишение на лихвените проценти, в сравнение с някои други централни банки ", означи той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР