Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основните си лихвени проценти без

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основните си лихвени проценти без
Коментари Харесай

ЕЦБ запази лихвите за първи път от месеци

Европейската централна банка (ЕЦБ) резервира главните си лихвени проценти без изменение, оповестява Reuters. Банката остави без смяна трите си водещи индикатора – за първи път, откакто през юли предходната година стартира цикъл на лихвени нараствания, с цел да противодейства на повишаващите се цени.

Така лихвата по главните интервенции по рефинансиране – лихвеният %, по който комерсиалните банки могат да заемат средства от ЕЦБ за период от една седмица – остава на равнище от 4.5%. Лихвеният % по депозитното облекчение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) е 4%, а ставката по пределното кредитно облекчение – 4.75%.

Предприетата през днешния ден лихвена пауза идва след 10 следващи нараствания на ставките за интервал от 16 месеца.

ЕЦБ въпреки всичко чака инфлацията в еврозоната да остане много над задачата от 2% за дълг интервал. Тя въпреки всичко понижа през септември, в това число поради базови резултати, а главната инфлация продължи да отслабва. Миналите нараствания не престават да оказват мощно въздействие върху изискванията за финансиране. Това от ден на ден свива търсенето и по този метод спомага за понижаване на инфлацията, изясняват от банката.

ЕЦБ е решена да докара инфлацията към нейната средносрочна цел от 2 %, се споделя в публично изказване на институцията след среща през днешния ден в Атина.

Решението да се запазят лихвите непроменени евентуално ще ускори упованията, че най-големите централни банки в света, в това число Федералният запас на Съединени американски щати, също са завършили със стягането на паричната политика, поставяйки завършек на невиждана серия от синхронизирани покачвания на лихвите.

Това евентуално ще измести фокуса на пазара върху това какъв брой дълго лихвените проценти би трябвало да останат на сегашните си върхове. Сложен разбор, защото вложителите към този момент залагат, че идващият ход на ЕЦБ е да понижи лихвите най-рано през юни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР