Европейската централна банка (ЕЦБ) вярва, че дългосрочната ѝ подкрепа за

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) вярва, че дългосрочната ѝ подкрепа за
Коментари Харесай

ЕЦБ: Политиката ни ще преодолее спирачния ефект на еврото върху инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ) има вяра, че дълготрайната ѝ поддръжка за стопанската система на еврозоната ще преодолее мощния „ спирачен ефект” на еврото върху инфлацията, съобщи един от членовете на борда на финансовата институция Беноа Кьор.

В съпоставяне с предходни намеси на централната банка, актуалната парична политика " ще бъде по-приемлива за по-дълго време ", сподели той на конференция във Франкфурт, съобщи AFP.

Историческите ниски лихвени проценти на ЕЦБ и месечните покупки на облигации на стойност 60 милиарда евро са предопределени да подтикват растежа в 19-те страни с единна валута, довеждайки инфлацията до задачата на политиците от малко под 2%. Някои наблюдаващи обаче показаха паника, защото еврото нараства по отношение на $. Те настояват, че по-силната единна валута ще забави растежа, като направи износа на еврозоната по-скъп в чужбина и постепенно ще забави инфлацията, като направи вноса по-евтин.

Еврото се ускори през последните месеци с растежа на европейската стопанска система, само че валутните пазари са в очакване ЕЦБ ще ограничи тласъците през идващите месеци.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги съобщи в четвъртък, че шефовете на централните банки ще решат през октомври идващите стъпки за тяхната стратегия за " количествено облекчение " (QE) за облигации, която понастоящем ще завърши в края на годината.

Кьор твърди, че продължаващите намеси на ЕЦБ в стопанската система " ще компенсират, най-малко частично, дезинфлационните резултати на по-силната валута ". Но " екзогенните " шокове, произхождащи оттатък зоната на единната валута, евентуално ще имат " нежелани последствия за вероятностите за инфлацията ", добави той.

" Това изказване отразява вярата на ЕЦБ, изключително в способността на еврозоната да се оправи с по-силния валутен курс, и предлага програмата QE да бъде прекратена от началото на 2018 г.”, сподели анализаторът Фредерик Дюкроз от Pictet Wealth Management.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР