Европейската централна банка (ЕЦБ) се събира днес за заседание по

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) се събира днес за заседание по
Коментари Харесай

Украинската криза поставя нова опасност от инфлация пред ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) се събира през днешния ден за съвещание по паричната политика под натиска на все по този начин висока инфлация, за която има заплаха да скочи още повече, в случай че руско-украинският спор се трансформира във война през идните дни или седмици, съобщи Франс прес. 

Основната задача на институцията е да управлява цените в еврозоната, които са нарастнали с 5 % предходната година, тласкани от повишаването на силата и резултата от дефицита на артикули и първични материали. Това е два пъти повече от целевите 2 % в средносрочен проект, заложени от ЕЦБ, предава Българска телеграфна агенция.  

Ръководителите на паричната институция на еврозоната се събират във Франкфурт седмица, откакто Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати направи необратим избор, като разгласи идно покачване на водещите лихви. На този стадий обаче съгласно множеството специалисти " пазителите на еврото " би трябвало да запазят статуквото. 

Икономистите чакат през днешния ден лихвите да бъдат оставени на минималното им ниво и са на мнение, че управлението на ЕЦБ ще се въздържи да открива още занапред път за тяхното повишение, което би могло да забави икономическата активност и затова - темпа на повишаване на цените. 

Основното предизвикателство за ЕЦБ ще бъде информационно. Тя не трябва да разрешава да проличи вероятно прекосяване от самообладание към суматоха, отбелязва Карстен Бжески, основен икономист на банка Ай Ен Джи (ING). 

Институцията ще би трябвало по едно и също време с това да съобщи още веднъж по-твърдата си позиция във връзка с инфлацията, като по едно и също време държи на разстояние всевъзможни догатки за предварително увеличение на лихвите, добави той. 

ЕЦБ не желае да повтори историческата си неточност от 2011 година. Тогава тя увеличи лихвите на фона на скок на цените на силата, засилвайки по този метод дълговата рецесия на страните от еврозоната. 

Инфлацията в еврозоната е провокирана в доста огромна степен от неналичието на предложение, а не от прекалено търсене или поради прегряла стопанска система, изясни Елга Бартш, основен икономист в " БлекРок " (BlackRock). 

С други думи, вероятно стягане на паричната политика няма да помогне изключително за изпращането на контейнерите от Азия към Европа или да се понижат цените на силата, отбелязва Карстен Бжески. 

При все това рисковете от скок на цените са действителни за ЕЦБ. 

В случай на навлизане на съветски войски в Украйна цените на силата още веднъж ще стартирана луда конкуренция нагоре. 

Русия е главен снабдител на газ за Европейския съюз. Част от доставките минават през Украйна, а новият руско-германски газопровод " Северен поток-2 " в никакъв случай няма да влезе в употреба, в случай че избухне въоръжен спор. 

Същевременно във всички европейски страни се надига неодобрение от спада на покупателната дарба. 

Това единствено може да способства за инфлацията, в случай че настояванията за повишение на заплатите се засилят и увеличението на възнагражденията още веднъж стане главен фактор, влияещ на инфлацията, акцентира Едгар Уолк, икономист от " Мецлер асет мениджмънт " (Metzler Asset Management). 

В Германия някои медии подлагат на критика ЕЦБ и нейната президентка Кристин Лагард, наричана с прякора " Мадам Инфлация ", тъй като съгласно тях дейностите на институцията водят до обедняване на вложителите и пенсионерите. 

В Италия опасенията са разнообразни: страната се бои от значително увеличение на лихвите, което незабавно ще се отрази на спреда сред немските облигации и тези на италианското министерство на финансите. Това би засилило натиска върху мощно задлъжнялата страна, предизвестява в. " Соле вентикуатро оре " (Il Sole 24 Ore). 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР