Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува своите последните макроикономически прогнози, според

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува своите последните макроикономически прогнози, според
Коментари Харесай

ЕЦБ очаква малко по-плитка рецесия през тази година

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласява своите последните макроикономически прогнози, съгласно които пандемичната криза в еврозоната през актуалната година евентуално ще бъде малко по-плитка от упованията през юни, само че при малко по-слабо икономическо възобновяване през идващите две години.

ЕЦБ към този момент чака спад на Брутният вътрешен продукт на еврозоната с 8,0% през актуалната година по отношение на 2019-а, откакто през юни банката предвижда спад с 8,7 на 100, заяви БНР.

За 2021 година се чака стопански напредък от 5,0% (при 5,2% предходна прогноза) и с 3,2% през 2022 година (при 3,3% предишна прогноза).

На конференция след днешното съвещание на ЕЦБ Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981 означи, че тези нови прогнози съставляват базовия сюжет на ЕЦБ. Тя обаче акцентира, че салдото на рисковете за икономическото показване на еврозоната остава в посока надолу (за по-слаб от предстоящото БВП), следвайки коронавирусната пандемия.

Въпреки това госпожа Лагард остава оптимист по отношение на икономическото възобновяване в еврозоната през третото фискално тримесечие на настоящата година, само че добави, че в сегашния климат на неустановеност "все още са нужни обширни парични стимулиращи политики ". "Постъпващите данни и резултатите от изследванията демонстрират продължаващото възобновяване на стопанската система на еврозоната и сочат за мощен отскок при растежа на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие.

Наред със забележителен скок в индустрията и в областта на услуги, има признаци на доста възобновяване и на потреблението ", уточни Лагард на днешната конференция на ЕЦБ.

В същото време ЕЦБ остава без смяна прогнозата за инфлация от едвам 0,3% през 2020 година, последвана от повишаване на потребителските цени (индекса CPI) с 1,0% през 2021г. (при юнска прогноза за инфлация от 0,8%) и повишаване с 1,3% през 2022 година (без смяна по отношение на юнската прогноза).

Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981 разяснява и обстановката с еврото, като уточни, че ЕЦБ следи деликатно неговото повишаване напоследък. Тя обаче още веднъж акцентира, че провежданата от централната банка политика няма за цел валутните равнища на обмяна на еврото, защото нейният мандат е ориентиран към ценовата непоклатимост. Лагард означи, че на днешното съвещание ЕЦБ е разискала повишаването на еврото и неговият негативен напън върху цените.

"Трябва да следим деликатно това развиване ", уточни тя.

Коментирайки значимия въпрос за Брекзит, шефът на ЕЦБ изрази вяра, че резултатът от договарянията сред Европейски Съюз и Англия, "независимо от позицията на договарящите и това, което се следи през последните няколко дни, ще докара до позитивен резултат, тъй че плануваният от нас риск, който сме присъединили в нашите прогнози, няма да се утежни в допълнение ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР