Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основните лихви и

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основните лихви и
Коментари Харесай

Програмата на ЕЦБ за покупка на еврооблигации приключва до края на 2018

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без смяна главните лихви и същото време удостовери проектите си за привършване на огромната стратегия за покупки на еврооблигации, известна като " количествени удобства ", до края на актуалната година. Това съобщи БНР.

Банката също по този начин повтори поетия през юни ангажимент да резервира лихвените ставки на настоящите рекордно ниски равнища до най-малко " през лятото на 2019 година ".

На днешното си постоянно съвещание ЕЦБ взе предстоящото за финансовите пазари решение да остави без смяна главната рента по интервенциите за рефинансиране (т.нар. " репо рента " ) на равнище от 0,00%, депозитната си рента на равнище от -0,4% и заемната си рента на равнище от 0,25%.

В формалното изказване на банката се показва, че тя чака последователно да изведе от приложимост програмата за покупки на еврооблигации за 30 милиарда евро на месец до декември 2018-а година. Коментирайки лихвената си политика, ЕЦБ още веднъж съобщи, че възнамерява да резервира лихвените проценти в сегашните равнища " до минимум през лятото на 2019-а година " и във всеки случай толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да се подсигурява непрестанно стабилно доближаване на инфлацията в средносрочен проект до равнища, които са малко под 2 на 100 ".

Липсата на промени в актуалната парична и лихвена политика на ЕЦБ беше предстоящо от анализатори, икономисти и вложители.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР