Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви временно намаляване на капиталовите изисквания

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви временно намаляване на капиталовите изисквания
Коментари Харесай

ЕЦБ понижи капиталовите изисквания за пазарен риск на инвестиционните банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи краткотрайно понижаване на финансовите условия за пазарен риск на капиталовите банки. По този метод ЕЦБ ще даде на банки краткотрайно финансово облекчение за комерсиалните им действия, с цел да им помогне да устоят на коронавирусната пандемия.

ЕЦБ уточни, че краткотрайно понижава качествения мултипликатор за пазарния риск, който е една от надзорните ограничения за банките, употребена за компенсиране на вероятното подценяване от страна на кредиторите на техните финансови условия за пазарен риск. Мярката има за цел да отговори на високите равнища на неустойчивост на финансовия пазар на фона на коронавирусната пандемия, насочвайки се към поддържане способността на банките да обезпечават ликвидност на пазара и продължение на пазарните действия.

Решението на Централната банка ще бъде преразгледано още веднъж след шест месеца.

Преди дни ЕЦБ одобри пакет от невиждани ограничения, с които да улесни кредитирането на комерсиалните банки в еврозоната. Стана ясно, че европейският регулатор ще подкрепи образуването на поръчителство за банките при присъединяване им в интервенции по даване на ликвидност от рода на целевите интервенции за дълготрайно рефинансиране (TLTRO-III ). Пакетът се добавя с други ограничения, оповестени неотдавна от ЕЦБ, в това число спомагателни интервенции за дълготрайно рефинансиране (LTROs) и Пандемичната стратегия за незабавни покупки (PEPP).

Пакетът на Централната банка съдържа три съществени ограничения. Първо - улеснява се банковото финансиране против заеми на предприятия и семейства. Това ще бъде реализирано посредством разширение на потреблението на кредитни вземания като поръчителство и посредством разширение на рамките на спомагателните кредитни вземания.

На второ място посредством ограниченията ще се намали прага на минималния размер за вътрешни кредитни вземания - от 25 000 EUR на 0 EUR. От ЕЦБ изясняват, че по този метод ще се улесни обезпечението на заеми от дребни предприятия. Мерките включват още и краткотрайно увеличение на равнището на приемливост към риска при кредитните интервенции посредством общо понижаване на отклоненията при оценка на обезпеченията с закрепен коефициент от 20 на 100.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР