Европейската централна банка е дошла до извода, че Сбербанк Юръп

...
Европейската централна банка е дошла до извода, че Сбербанк Юръп
Коментари Харесай

Сбербанк Юръп на прага на фалит

Европейската централна банка е пристигнала до извода, че " Сбербанк Юръп " е на прага на банкрут вследствие на обилни тегления от потребителските сметки през последната седмица. Малко след оповестеното на 28 умозаключение на ЕЦБ, Единният фонд за преструктуриране (ЕФП), който е претрупан да подсигурява плавното реформиране на неплатежоспособни банки, без да се прибягва до парите на данъкоплатците, удостовери оценките на европейските централни банкери и вкара мораториум на " Сбербанк Юръп ". 

Това значи, че не могат да се вършат прехвърляния или обилни кешови тегления от която и да било сметка на институцията най-малко до 23.59 ч. на 1 март. 

Едноличен притежател на " Сбербанк Юръп " е съветската " Сбербанк " - най-голямата универсална банка на Русия. Централата на " Сбербанк Юръп " е в Австрия и тя има поделения в Словения и Хърватия, които също попадат под мораториума. 

През последната седмица доста клиенти на европейската банка на " Сбербанк " са почнали да теглят всеобщо активите си в отговор на наложените от Запада наказания на Русия, показва представител на ЕЦБ. Те са траяли даже откакто е станало ясно, че " Сбербанк Юръп " не е включена в листата на глобените. Очевидно, банковите клиенти са очаквали по-нататъшни наказателни акции. 

Говорител на ЕФП е коментирал за " Юроактив ", че " банката колабира или е на път да банкрутира вследствие на негативния резултат от настоящето геополитическо състояние. То е раздрусало както доверието на потребителите, което е довело до бърз ликвиден отлив, по този начин и опцията на съветската майка да поддържа европейската група ". 

По време на мораториума банковите клиенти ще могат да теглят лимитирани кешови суми - за австрийците те не могат да надвишават 100 евро дневно, а за словенците те са до 400 евро на ден. Въпреки суматохата, банковите консуматори с дребни депозити в " Сбербанк Юръп " надали ще изгубят доста пари, тъй като вложенията до 100 хиляди евро на субект във всяка банка са обезпечени по закон в Европейския съюз.  

Какво ще се случи оттук насетне ще зависи от ЕФП, който претегля по какъв начин да действа със " Сбербанк Юръп " след края на мораториума на 2 март. Процесът е прочут като " оценка на публичния интерес ". Опциите, съгласно специалисти на Фонда, са няколко: продажба на части или на цялата банка; трансфер на части от компанията на краткотрайна институция, която може да е обществена собственост; отписване на капитал и дългове; или естествена процедура по неплатежоспособност.

Спред хърватки медии, ЕФП сега се пробва да провежда продажбата на хърватското отделение на " Сбербанк Юръп ".

Европейската банка на " Сбербанк " е имала активи за едвам 13.6 милиарда евро в края на 2021-а, което я прави малък артист на банковата сцена на Европейски Съюз. Поради това възможните провали от заличаването й върху останалите европейски банки ще са дребни.

Въпреки всичко, европейските банкови регулатори подхождат внимателно към протичащото се и отхвърлят мнения за каквито и да било други банкови субекти. 

Вероятният банкрут на " Сбербанк Юръп " идва в миг на големи турбуленции на съветските финансови пазари. Като реакция на западните наказания, включващи и заледяване на съвсем 50% от запасите на " Банк России ", съветската рубла загуби на 28 февруари съвсем 30% от пазарната си оценка към щатския $, а съветската фондова борса остана затворена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР