Европейската промишленост се намираше в трудна ситуация още от началото

...
Европейската промишленост се намираше в трудна ситуация още от началото
Коментари Харесай

Европейската промишленост вече усеща последствията от войната в Украйна

Европейската индустрия се намираше в сложна обстановка още от началото на пандемията от ковид през 2020 година Повишението в цените на природния газ и петрола, което стартира преди към година, направи ситуацията още по-сложно. С експлоадирането на войната в Украйна обаче сюжетът стана по-трагичен за основни браншове за европейската стопанска система.

Руската инвазия в Украйна докара до най-тежките наказания на Съединени американски щати и Европа, които целят да изолират страната от международната стопанска система. Путин не се забави с отговора си, като заплаши, че при възбрана за импорт на съветски нефт би довело до затварянето на газопровода сред Русия и Германия. Военното и геополитическо напрежение естествено се отразяват и на цените на петрола и газа - двата най-важни енергийни източника за куп европейски промишлености. Най-засегнати за момента, наподобява, са производството на торове, алуминий, хартия и стомана.
Торове
Торовете се употребяват в земеделието и цените им са извънредно подвластни от цената на природния газ. Синьото гориво е съществена суровина за азотни торове и нормално образува към 80% от разноските на производителя. Освен директната обязаност на торовете и природния газ още един фактор е значим - Русия е огромен източник на материали, употребявани за производството на основни торове, които зареждат световното земеделие. Санкциите против Москва не подминаха и този бранш, като най-големите наранени съветски компании в сектора са Uralkali, EuroChem и PhosArgo.

Норвежкият производител на торове Yara разгласи, че краткотрайно понижава производството на амоняк и карбамид в своите европейски фабрики. Спадът в продукцията ще бъде над половината от индустриалния потенциал, а повода е високата цена на газа. Унгарският производител на торове Nitrogenmuvex също краткотрайно стопира производството, до момента в който Borealis AG краткотрайно го лимитира.
Реклама
Според изпълнителният шеф на норвежката компания Свейн Торе Холсетер обстановката, в която бранша се намира, е патова. " За мен не става въпрос дали се насочваме към световна рецесия от позиция на храната - въпросът е какъв брой огромна ще бъде тази рецесия ", съобщи Холсетер пред BBC.
Метали
Според анализатора на Goldman Sachs Никълас Сноудън сегашната действителност за енергийно интензивните сектори в Европа е " доста потискаща ". Според него най-силно наранена е продукцията на алуминий, основно поради огромното количество електричество, което изисква. Електричеството е нужно за трансформирането на основната съставна част на алуминия - алуминиевият оксид, в пречистен метал. Това е и основната причина цената на алуминиевия оксид да стигне 4 хиляди $ за звук, а нарастването в цената му за последната година да надвишава 100%.

Данни на Goldman Sachs демонстрират, че европейският потенциал за произвеждане на алуминий е намалял с 900 хиляди тона, а този за размразяване на цинк - със 700 хиляди Подобни равнища не са изненадващи, като в последните дни от ден на ден компании афишират сходни ограничения. Производството е понижено с две трети в топилната фабрика Портовесме в Италия, която е благосъстоятелност на Glencore. Свиването в два от топилните фабрики на Slovalco в Словакия е 60%. Dunkirk`s Alvance, най-големият производител на алуминий в Европа, понижи производството с 15%.

Директорът на Eurometaux, която показва европейските компании в сектора, Килиан О`Донохю съобщи, че упованията за спад на цените са били бързо оставени в предишното. " Очаквахме спад в цените на електрическата енергия след зимата и някои топилни предприятия да отворят още веднъж и съкращенията да отпаднат, само че това няма да се случи в този момент ", споделя О`Донохю. " Ако цените останат на тези равнища, би трябвало да чакаме по-нататъшни затваряния и нараснала взаимозависимост от вноса ", прибавя той пред Financial Times.
Реклама
Най-голямото терзание за ръководителите обаче е спирането на доставките. Украйна и Русия са основни експортьори на стомана, а " Арселор Митал " и " Метинвест " предходната седмица стопираха производството в украинските си фабрики. " Току-що имахме голям потрес в доставките по цялата верига на цената на стоманата, като премахнахме два от главните източници на експорт в света ", съобщи пред Financial Times Мат Уоткинс, който е анализатор за специализиращата в артикули консултантска компания CRU.
Ръстът на китайския експорт се забавя Ръстът на китайския експорт се е забавил през първите два месеца на 2022 година, сочат данни на митническата организация в страната. И макар че равнищата от януари и февруари надвишават упованията на специалисти, прогнозите за годината може да се трансформират доста поради войната в Украйна. Износът се е нараснал с 16.3% по отношение на равнищата от същия интервал на предходната година, което е съществено над упованията на анализаторите от 15%. Въпреки това се следи спад в растежа, откакто растежът през декември беше 20.9%. Вносът се е нараснал с 15.5%. Това е понижение от 4 прочие пункта, откакто през декември покачването беше 19.5%. Процъфтяващият експорт на Китай надмина упованията през по-голямата част от предходната година и поддържа растежа на втората по величина стопанска система в света. Анализаторите чакат доставките да се забавят, защото търсенето на артикули в чужбина понижава и високите разноски оказват напън върху експортьорите. Руската инвазия в Украйна също се чака да има въздействие върху китайската стопанска система, без значение дали става въпрос за търговия сред Китай и Русия или Китай и Европейски Съюз. " Трябва да забележим какъв брой дълго ще продължи икономическото влияние (от рецесията в Украйна). Икономиката на Китай като цяло е огромна и би трябвало да може да продължи да пораства даже при външни разтърсвания, само че растежът на износа ще бъде обиден ", счита Луис Куийс, основен икономист за азиатско-тихоокеанския район в S&P Global Ratings.Тиан Юн, някогашен заместник-директор на Пекинската асоциация за стопански интервенции, чака търговията сред Китай и Европа да бъде нарушена заради спора в Украйна. " Ако рецесията в Украйна спре услугите на товарните влакове Китай - Европейски Съюз или докара до по-бавна успеваемост на интервенциите, ще има неподходящо влияние върху търговията на Европейски Съюз и Китай. Това може да е най-големият риск ", съобщи пред Reuters Тиан. Износът на Китай за Русия e повишен с 41.5% през първите два месеца на годината, надминавайки растежа с други страни, демонстрират митническите данни. Вносът от Русия се е нараснал с 35.8%. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Промишленост
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР