Европейската прокуратура води 98 разследвания за злоупотреби с европейски средства

...
Европейската прокуратура води 98 разследвания за злоупотреби с европейски средства
Коментари Харесай

Кьовеши разследва български измами за близо 900 млн. лева

Европейската прокуратура води 98 следствия за злоупотреби с европейски средства в България за близо 1 милиарда евро. Това излиза наяве от оповестен в четвъртък отчет за активността на Службата на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши през първите седем месеца от започването на работата й.

По брой на дейни следствия България отстъпва единствено на Италия, в която се събират доказателства по 120 сигнала. За съпоставяне в Малта няма нито едно следствие, а в Люксембург - единствено едно. В най-голямата европейска страна - Германия, случаите са 54, само че към този момент има две издадени присъди и на бюджета на Европейски Съюз са възобновени 58.5 млн. евро.

Вероятните вреди за бюджета на Европейски Съюз по " българските " проблеми са 427 милиона евро (ок. 852 млн. лева.), от които 3.4 млн. евро са евентуални измами с Данък добавена стойност. За предходната година службата на Кьовеши е разгледала общо 273 сигнала за злоупотреби от България, повдигнала е едно обвиняване, само че няма арестувани. Един случай е закрит поради липса на доказателства, три са върнати на българската прокуратура, която е способена по тях.

За 2021 година европейската прокуратура има единствено едно дело в правосъдна фаза в България, което се намира за разглеждане на последна инстанция, само че още не е завършило, излиза наяве от отчета.

От статистиката на случаите, свързани в България, излиза наяве, че най-вече от тях (77) са свързани с подправени или погрешно попълнени документи за дотации, по които са получени пари. Водят се 26 следствия за подправени, погрешни или непълни документи по европрограми за строителство, боклуци, технологии и човешки запаси. 14 следствия са за корупция, шест за заграбване, три за пране на пари, по едно за проведена незаконна група и за машинация с Данък добавена стойност.

Българските управляващи са подали 237 сигнала, които са били обсъждани. 12 са пристигнали от европейските институции, а 17 са подадени от частни лица, демонстрира отчетът. Извършени са 105 инспекции, от които 49 не престават. Една инспекция е била прекъсната поради липса на съображение за следствие.

В 22-те страни, които вземат участие в европейската прокуратура, се водят общо 515 следствия, като над една трета от тях (31.8%) са свързани с показване на погрешни или непълни документи, постоянно срещани при земеделските дотации. 17.6% от случаите са измами с Данък добавена стойност и 13.4% с митнически и акцизни измами, оповестяват от службата. Едва 4% от делата са свързани с корупция.

За седем месеца е пожелан запор на активи на стойност 154 млн. евро в 12 страни и 147 млн. от тях са били върнати на европейския бюджет. Службата на Кьовеши показва, че възобновената сума е три пъти по-голяма от бюджета й за 2021 година

В Румъния, откъдето идва Кьовеши, има 44 дейни следствия (98 в България) и въпреки да няма наказани, европейската прокуратура е върнала на бюджета на Европейски Съюз над 42 хиляди погрешно изхарчени пари. В Гърция следствията са 17, а евентуалните вреди - 10 пъти по-ниски от тези в България - 42.9 млн. евро.

В страната с най-вече следствия - Италия, дейните случаи са 102 и към този момент има издадена една присъда, написа Дневник. Оценката за цената на измамите е 3 милиарда евро, от които 40 млн. са върнати на Европейски Съюз. За разлика от България в Италия броят на случаите, в които с погрешни документи, се желаят европейски средства и измамите с Данък добавена стойност се срещат в идентична степен. Сигналите за корупция обаче са единствено пет при 14 от България.

Правомощията на Европейската прокуратура са ориентирани върху трансгранични следствия на комплицирани стопански и финансови закононарушения, по-специално когато е забъркана тежка проведена престъпност. Измамите с евросредства, с които може да се занимава са стойност над 10 хиляди евро, а тези с Данък добавена стойност - над 10 млн. евро.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР