Европейската прокуратура разследва строежа на открития преди малко повече от

...
Европейската прокуратура разследва строежа на открития преди малко повече от
Коментари Харесай

Проверяват фирми заради "Железница": Виждаме модел, който беше и за АМ "Хемус", каза регионалният министър

Европейската прокуратура проверява градежа на открития доскоро повече от месец тунел " Железница " на автомагистрала Струма. В офиси на компании, взели участие в построяването на най-големия тунел у нас са осъществени претърсвания.

От Европейската прокуратура оповестиха, че през днешния ден претърсени офиси на шест компании и четири частни къщи в два региона на страната. Целта е да събират " доказателства по подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел " Железница ". Той е най-дългият пътен тунел у нас и беше отворен за придвижване в края на февруари тази година.

Твърди се, че разследвана компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на милиони

Строежът стартира 2019 година и завърши 2023 година В този интервал са осъществени и заплащанията. По данни на районното министерство - общо към изпълнителя са платени близо 260 милиона лв..

Изпълнителят е консорциум, който включва три компании. От Европейската прокуратура оповестяват, че след сигнал, получен от ДАНС, е почнала инспекция.

Една от фирмите, част от консорциума, който построи тунела, е обвинена в няколко престъпни закононарушения, в това число заграбване, корист с еврофондове и пране на пари. Коя е тя не е ясно. Пред bTV районният министър съобщи, че е схванал от медиите за следствието.

„ Ако е било належащо подпомагане от Министерство на регионалното развитие и от АПИ, са щели да се извърнат към нас, на този стадий не са се обръщали “, сподели районният министър в оставка Андрей Цеков.

„ Калин Стоянов беше доста деен с екипа на Бойко Рашков, по-късно повдигнаха против него. Дали има взаимозависимост – времето ще покаже “, уточни той

Европрокуратурата показва, че изпълнителят на градежа е получил почти 185 млн. лева, 85% от които са финансирани от европейски фондове. Разследваната компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лв. към верига от кухи компании, което е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета.

„ Аз мисля, че виждаме един модел, който наблюдавахме и за автомагистрала „ Хемус “. Отношенията на АПИ са с консорциума реализатор, заплащанията се вършат по сметка на консорциума. След това по какъв начин се разпределят средствата, ние не разполагаме с такава информация “, акцентира министър Цеков.

Изгражда се към тунел „ Зележница “

От районното министерство разясниха за bTV, че два пъти са правени преводи към изпълнителя на градежа за по 11 милиона лв.. Веднъж през юли 2021 година и на 1 юни 2023 година

Една от фирмите в консорциума " Джи пи груп " твърди в известие до медиите, че не е обект на следствие.

Останалите две компании в консорциума „ Глобал Кънстръкшън “ и „ Виа проект “ не разясниха.

Разследването продължава. От европрокуратурата оповестяват, че фирмите и лица се появяват и в друго тяхно настоящо следствие по отношение на инфраструктурни планове в железопътния бранш.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР