Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това

...
Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това
Коментари Харесай

Кьовеши: Получихме рекорден брой сигнали от България

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това се разбра от думите на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши след срещата й с премиера Кирил Петков през днешния ден. Кьовеши е в София през днешния ден и на следващия ден. Освен днешната й среща с Петков, в програмата й за на следващия ден са диалози с вътрешния министър Бойко Рашков, с правосъдния министър Надежда Йорданова и основния прокурор Иван Гешев.  " Благодаря за доверието на българските жители. Получихме рекорден брой сигнали за вероятни нарешуния. Сега е време за българските управляващи да стартират да работят по доста чувствителни и комплицирани случаи дружно с нас ", сподели Кьовеши.

Европрокуратурата е почнала над 120 следствия по българските сигнали. Кьовеши не беше съответна с обяснението, че най-късно при започване на другата седмица ще има статистика в годишния отчет на институцията й. Тя уточни въпреки всичко, че измежду сигналите има за публични поръчки, за корист със селскостопански дотации, за измами в областта на строителството, фондовете за възобновяване след коронавирус.

Кьовеши похвали Петков - сподели, че вижда увереност, визия и ясни цели, които съответстват с тези на европейската прокуратура.

Това е второто посещаване на европейския основен прокурор в страната. Кьовеши беше тук и през лятото на м.г. София беше първата й спирка след старта на работата на европейската прокуратура на 1 юни. Тогава тя имаше срещи с Гешев и служебния правосъден министър Янаки Стоилов. 

След това се разбра, че съгласно Кьовеши прокуратурата й праща единствено дребни случаи от България. Агенция " Митници " и Министерство на вътрешните работи също получиха правото да сезират европрокураурата с каузи, без да разчитат на посредничеството на прокуратурата. Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, разгласи неотдавна и министър председателят Петков. " Министерски съвет ще стане контактна точка. Това е сигнал за мощен ангажимент от най-високо равнище. Такава ангажираност би трябвало да е мотив за ентусиазъм ", уточни Кьовеши през днешния ден. По думите й е значимо да няма монопол на управляващите, които да пращат сигнали до европрокуратурата.

Преди дни, когато анонсира новата аудиенция на Кьовеши, Надежда Йорданова изясни, че " диалозите за това по какъв начин най-добре да се противодейства на високата корупция не престават. Едно от значимите неща, върху които работим, е антикорупционната комисия КПКОНПИ да сезира директно европейските прокурори ". Според съглашение, подписано от КПКОНПИ, до момента в който още я оглавяваше Сотир Цацаров, 

Миналия декември, до момента в който към момента отпред на КПКНОПИ бе Сотир Цацаров, институцията подписа съглашение с европейската прокуратурата, което, съгласно обявеното от Цацаров, форсира процеса на съдействие и продан на информация. КПКОНПИ ще дава на Европейската прокуратура непосредствено информация за откритите корупционни закононарушения, които засягат евросредства. " Европейските прокурори могат да разпореждат на антикорупционната дирекция осъществяването на предварителни инспекции, както и да упражняват надзор в тази тенденция ", се споделя в съглашението.

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР