Европейската прокуратура е получила най-висок брой жалби от български граждани.

...
Европейската прокуратура е получила най-висок брой жалби от български граждани.
Коментари Харесай

Кьовеши: Важно е главният прокурор да бъде професионален, независим и активен

Европейската прокуратура е получила най-голям брой тъжби от български жители. Това заяви европейският основен прокурор Лаура Кьовеши в предаването „ 120 минути “. Жалбите от България са свързани със злоупотреби с евросредства, изключително в сферите на земеделието, строителството, опазването на здравето, инфраструктурата. Много от жалбите са свързани с корупция и пране на пари.

Бъларските жители подават жалбите си в офиса на Европейската прокуратура в България или изпращат своите сигнали непосредствено в Люксембург. Според Кьовеши високият брой на подадени тъжби от български жители демонстрира „ несъмнено равнище на доверие в Европейската прокуратура, както и благосклонност в забелязването и изследването на сходен тип закононарушения “.

Лаура Кьовеши гостува в предаването „ 120 минути “ по време на визитата си в България на 16 март – 24 часа преди задържането на Борисов. В изявлението европейският основен прокурор отхвърли визитата и в България да е заради избрани каузи:

„ Искам да посетя представителството си. Знаете, имаме офис тук, в София. Имаме 9 делегирани прокурори. Последното ми посещаване беше предходната година. Сега има ново държавно управление, бях поканена да проведа диалог с министър-председателя, министрите на правораздаването и вътрешните работи и с основния прокурор. Част от активността ми е да участвам непрекъснато във всички страни членки, в които имаме офиси “, съобщи Кьовеши.

На въпрос дали европейската прокуратура е получавала официална информация от държавното управление по отношение на закононарушения с евросредства от страна на хора във властта, членове на държавното управление, министри и други, Кьовеши отхвърли да даде информация за съответни каузи, само че показа, че има 7 докладващи органа в България:

„ Оценявам го, тъй като съм безусловно срещу да има монопол със единствено една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от разнообразни управляващи разнообразни типове сигнали, само че не мога да разясня съответно в какво качество са докладвали за тези производства. “

Кьовеши отхвърли да разяснява и проектите на държавното управление за правосъдна промяна и закриване на профилираните съд и прокуратура:

„ Не разясня съответни промени в никоя държава-членка, това не ми е работа. Но мога да разясня всичко, което би могло да засегне Европейската прокуратура. За нас е значимо производствата, които проверяваме и завеждаме пред съда да бъдат обсъждани от съдии с опит и образование по комплицирани финансови измами.

Ако заставим арбитър от Административния съд да работи по дело от Европейската прокуратура – не мисля, че е добра концепция. В последна сметка е извънредно значимо тези съдии, които ще работят по делата на Европейската прокуратура, да бъдат профилирани в сферата. “

„ Без коментар “ – по този начин отговори Лаура Кьовеши на въпроса на водещия Светослав Иванов дали има доверие на българския основен прокурор. След визитата си в България, Кьовеши означи в социалните медии, че срещата и с основния прокурор на страната Иван Гешев е била среща " от любезност “.

Consistency, determination, action. The key words that describe a very productive visit to Bulgaria
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР