Европейската нощ на учените в обсерватория, кораб и влакЕвропейската нощ

...
Европейската нощ на учените в обсерватория, кораб и влакЕвропейската нощ
Коментари Харесай

Европейската нощ на учените в обсерватория, кораб и влак

Европейската нощ на учените в обсерватория, транспортен съд и трен
Европейската нощ на учените стартира още от сутринта и се организира в над 50 града и села, в обсерватория, на транспортен съд, във влак… из цяла Европа пък събития има по едно и също време в над 300 града, предава кореспондент на БГНЕС.

В теснолинейката Септември-Добринище учени разказваха забавни неща от специалностите си на пътуващите. Във Варна пък Институтът по океанология провежда посещаване на научно-изследователския транспортен съд „ Академик ”.

В София, Античният комплекс „ Сердика ” се трансформира в място за просвета и нововъведения. Химични опити, летящи дронове, роботи и опцията да се изсвири гамата на банани бяха част от атракциите, които привличаха интереса на деца и възрастни.

На една от масите е Павел Николов от студио „ Млад художник ”, който притегли вниманието на децата. „ Ще научим децата да вършат закачливи играчки, в които съчетаваме науката, изкуството и спорта. След това спечелилият ще може да си направи орден с формички от мъфини, а най-после ще създадем молекулите на водата, кислорода и други ”, съобщи за БГНЕС Николов.

Сред атракциите срещаме и децата. Те се включиха повече от интензивно във всички провокации и се потопиха в магията на науката.

„ Тук съм, тъй като е забавно. Най-много ми харесаха роботите ”, сподели Мия Лицова.

„ Интересно ми е да науча всякакви нови неща, изкуството и по какъв начин се вършат всички тези страхотни неща ”, добави 7-годишната Габи Димитрова.
 Химични опити, летящи дронове, роботи и опцията да се изсвири гамата на банани Химични опити, летящи дронове, роботи и опцията да се изсвири гамата на банани / БГНЕС
За БГНЕС зам.-кметът по просвета Тодор Чобанов съобщи, че събитието е част от културния календар на Столичната община и се организира за четвърти път с тяхна поддръжка.

„ Акцент в нашите старания е да насърчим младежа да се занимава с просвета, със познание и да избере специалност, обвързвана с толкоз значими за обществото насоки. Тази година мрежата в града се разшири, те към този момент са 19. В това число имаме и по-особени места като Зоопарка, където се прави научно-изследователска активност, Природен парк „ Витоша ”, доста висши учебни заведения ”, разкри благосъстоянието на програмата Чобанов.

Гради Градев, който е един от уредниците, съобщи за БГНЕС, че тазгодишното издание, с изключение на с по-голям обсег предлага и по-богата от всеки път стратегия.

„ До 22 часа тук ще има доста демонстрации, които ще са забавни както за децата, по този начин и за възрастните. Химични опити, летящи дронове. Тук децата ще схванат по какъв начин да прокарат железен шиш през балон без да го спукат. Но задачата тук не е просто развлечение, а да разсъни интереса на младежите към проучването на науката ”, съобщи Градев.

Той сподели, че събития се организират също по този начин в изследователските лаборатории в Медицинския университет, ТУ, София Техпарк, ХТМУ, а в Минно-геоложкия университет с изключение на лабораториите ще има и научно казино. Обсерваторията в Борисовата градина също приема гости, както и Институтът по етнология и фолклористика на Българска академия на науките, клуб „ Терминал 1 ” и други
 Античният комплекс „ Сердика ” се трансформира в място за просвета и нововъведения Античният комплекс „ Сердика ” се трансформира в място за просвета и нововъведения / БГНЕС
„ Освен всичко казано дотук в границите на самодейността ще има и онлайн стратегия, която ще продължи до по-късно поради часовата разлика с Лондон. Тя ще стартира към 21:30 часа от Националния природо-научен музей в Лондон. Там учени ще се състезават в така наречен „ зала на славата ”. Това е една игра на думи, чиято последна цел е да откри млади учени, които увлекателно да приказват за науката ”, сподели Градев. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР