Европейската народна партия (ЕНП) иска промяна в ресора външни работи

...
Европейската народна партия (ЕНП) иска промяна в ресора външни работи
Коментари Харесай

ЕНП иска да раздели поста на върховен представител по външните работи и сигурността

Европейската национална партия (ЕНП) желае смяна в ресора външни работи и защита в идващия състав на Европейската комисия, като предлага премахването на настоящия пост висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността.

Такава концепция се съдържа в Проекта на избирателен манифест на ЕНП за изборите за Европейски парламент през юни тази година, в която се предлага " разделянето " на сегашната служба висш представител по външната политика и сигурността на две - " еврокомисар по защитата " и " министър на външните работи на Европейски Съюз ", заяви " Политико ".

Предложението на ЕНП планува Европейската комисия да получи " по-голяма роля в отбранителната политика " посредством назначението на еврокомисар по защитата, който да поеме пълномощията, които в този момент има висшият представител в региона на сигурността, както и отговорности на еврокомисаря по вътрешния пазар в региона на отбранителната промишленост на Европейски Съюз.

Според предлагането на ЕНП комисарят по защитата ще " координира по-добре въпросите на защитата в границите на компетенциите на Европейски Съюз, ще предизвиква съдействието и в това време ще подсигурява бюджет за защита от най-малко 0,5% от Брутният вътрешен продукт на Съюза ". С подобен бюджет, съгласно ЕНП, Европейски Съюз ще " обезпечи запаси за нововъведения и за облекчаване на военни потребности " в условия, в които би трябвало да " укрепи потенциала на производителите на оръжие ".

Частта от компетенциите на висшия представител по външната политика пък ще премине към изпълнителя на новата функционалност " министър на външните работи ".

Според разпоредбите на Съюза еврокомисарите се избират по този начин, че всяка страна членка номинира по един, а предложенията за висш представител по външната политика и сигурността, както и за ръководители на Европейската комисия, Съветът на Европейски Съюз и Европейският парламент са подчинени на политически групи.

В последните мандати на институциите на Европейски Съюз ЕНП като най-голямата политическа група предложи ръководителите на Европейска комисия и Европейския парламент, а Прогресивният алианс на социалистите и демократите, като втора по величина група, номинира първия човек за външните работи и сигурността политика.

Предложението на ЕНП обаче не прецизира по какъв начин ще бъде определен " министърът на външните работи ", само че отбелязва, че " представителите на външната политика, назначени до момента от социалдемократите, постоянно не извършват ролята си ".

Идеята за въвеждане на длъжността еврокомисар по защитата не е нова. По-рано това беше препоръчано и от холандския министър на защитата Кайса Олонгрен, която идва от редиците на партията Democrats 66, член на демократичната група " Обнови Европа ", както и от ръководителя на Европейската организация по защита (EDA) Иржи Шедиви, номиниран от " Чешката гражданска демократическа партия ", член на Европейските консерватори и реформисти в Европейски Съюз.

Предложенето на ЕНП също предизвиква концепцията за основаване на „ Европейски съвет за сигурност “, който да има за задача да даде опция на Европейски Съюз „ бързо да реагира на интернационалните рецесии и да следва поредно своите външнополитически решения “, както и взимане на решения за външната и отбранителната политика в Съюза с квалифицирано болшинство, а не с консенсус. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР