Европейската космическа сонда Евклид излетя днес в опит да хвърли

...
Европейската космическа сонда Евклид излетя днес в опит да хвърли
Коментари Харесай

Сондата "Евклид" излетя, за да изследва тъмната страна на Вселената

Европейската галактическа сонда " Евклид " излетя през днешния ден в опит да хвърли светлина върху една от най-големите загадки за науката - тъмната материя и тъмната сила, които съставляват 95 % от Вселената, само че за които не знаем съвсем нищо, предадоха международните организации.

Сателитът излетя от космодрума " Кейп Канаверал ", Флорида, в 11:12 ч. локално време (15:12 ч. по Гринуич) на борда на ракета " Фалкон 9 " на американската компания " СпейсЕкс ".

Двутонната сонда ще бъде ситуирана на 1,5 милиона километра от Земята.

Мисията на сондата " Евклид ", наречена на името на гръцкия математик, считан за " бащата на геометрията ", е " първата галактическа задача за проучване на свойствата на тъмната сила ", акцентира преди излитането Майкъл Зайферт, теоретичен началник на плана за НАСА, който взе участие в тази галактическа задача на Европейска галактическа организация (EКА).

В продължение на шест години сондата ще изготвя триизмерна карта на Вселената, обхващаща милиарди галактики, върху част от нея, съставляваща една трета от небесния свод.

Наблюдаваните далечни галактики ще разрешат да се върнем обратно във времето до преди 10 милиарда години - време, належащо на тяхната светлина да доближи до нас. Огромното количество събрани данни ще бъдат оповестени обществено, тъй че научната общественост да може да се възползва от тях, в това число към 2600 откриватели членове на консорциума " Евклид " от близо 15 страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР