Европейската космическа агенция ще изстреля два сателита от Индия през

...
Европейската космическа агенция ще изстреля два сателита от Индия през
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция иска да използва сателити, за да симулира пълно слънчево затъмнение

Европейската галактическа организация ще изстреля два спътника от Индия през септември като част от нова задача за преструване на цялостно слънчево затъмнение, оповестиха ръководителите на плана на конференция в Антверпен. Целта на задачата е да се изследва слънцето благодарение на два спътника, ситуирани по този начин, че единият да закрива слънцето от другия. Сателитите сега се построяват в предприятието „ Редуайър Спейс “, в белгийския град Кройбеке, съобщи белгийската новинарска организация Белга.

По време на задачата „ Проба “ изкуственото затъмнение ще разреши на учените да изследват слънчевата корона. Това е външната атмосфера на слънцето, която става забележима по време на слънчево затъмнение. Именно там се генерират слънчевите стихии, които могат да нарушат електронната инфраструктура на Земята.

Короната не се вижда без слънчево затъмнение, тъй като слънцето е прекомерно блестящо. Слънчевото затъмнение нормално трае единствено няколко минути, само че „ Проба-3 “ би трябвало да може да учи короната непрестанно в продължение на часове въз основа на позиционирането на спътниците.

„ Това е механически доста сложен опит “, изясни Дитмар Пилц от ЕКА по време на конференцията. Единият спътник ще лети на тъкмо 144 метра пред другия. По този метод предният сателит основава непрекъснато слънчево затъмнение за задния, който има на борда си коронограф - телескоп за наблюдаване на слънчевата атмосфера. Двата спътника би трябвало да летят в доста точна групировка. Според Пилц опитът може да се провали, в случай че сред двата спътника има отклоняване даже от няколко милиметра.

Истинско цялостно слънчево затъмнение ще може да се види от Северна Америка на 8 април, когато луната ще застане пред слънцето. Части от Северна Америка ще претърпят къс интервал на мрачевина - рядко небесно събитие, което няма да се повтори десетилетия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР