Европейската комисия заяви, че незаконното следене на граждани от страна

...
Европейската комисия заяви, че незаконното следене на граждани от страна
Коментари Харесай

ЕК: Очакваме от Гърция задълбочено разследване на подслушването

Европейската комисия съобщи, че противозаконното следене на жители от страна на разследващите служби е " недопустимо ", като в същото време прикани за следствие на подслушването на телефона на гръцки политически водач.

Запитана по време на брифинг за пресата, Анита Хипер, представител по въпросите на вътрешните работи, миграцията и вътрешната сигурност, съобщи, че Комисията е " осведомена с медийните известия за потреблението на подслушване от някои държавни управления ", заяви " Катимерини ".

" Нашата позиция е ясна. Всеки опит на службите за национална сигурност за противозаконен достъп до данни на жители, в това число публицисти и политически съперници, в случай че бъде доказан, е недопустим ", сподели Хипер.

" Държавите членки са виновни за отбраната на националната си сигурност и би трябвало да следят и управляват своите служби за сигурност, с цел да подсигуряват, че те изцяло зачитат главните права. Това е безусловно належащо, с цел да се подсигурява отбраната на персоналните данни, сигурността на публицистите и свободата на изложение ", сподели тя.

Хипер съобщи, че всяка страна членка носи отговорност за следствието на сходни въпроси, като добави, че " Комисията чака националните органи да проверяват задълбочено всяко сходно изказване, с цел да възстановят публичното доверие ".

В петък генералният секретар на държавното управление Григорис Димитриадис, почитан консултант и племенник на Мицотакис, подаде оставка, последван от оставката на ръководителя на Националната разследваща работа на Гърция (НРС) Панайотис Контолеон, откакто беше упрекнат в " неправилни дейности " от кабинета на министър-председателя.

Двойната оставка последва разкритията за опита за хакване на мобилния телефон на евродепутата Никос Андрулакис с шпионски програмен продукт, наименуван Predator. Андрулакис е водач на третата по величина партия в гръцкия парламент - ПАСОК. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР