Европейската комисия завиши минимално прогнозата си за икономическото развитие на

...
Европейската комисия завиши минимално прогнозата си за икономическото развитие на
Коментари Харесай

Еврокомисията прогнозира силен ръст на заплатите и 7% инфлация в България

Европейската комисия завиши минимално прогнозата си за икономическото развиване на България през тази и идната година. Това демонстрира новият зимен стопански отчет на институцията под управлението на Урсула фон дер Лайен.

В отчета Брюксел показва, че към този момент чака 1.4% растеж на брутния вътрешен артикул на България за тази година и 2.5% за 2024 година спрямо есенната си прогноза от ноември за надлежно 1.1% и 2.4%.

Икономистите на Европейската комисия показват, че през миналата година икономическата интензивност бе подкрепена от нарастванията на заплатите и други приходи като пенсии и компенсации, които компенсират растящите потребителски цени.

Все отново растежът на частното ползване се забави, защото инфлацията набра скорост “, показва Еврокомисията.

В специфичния си отчет за България Брюксел добавя, че пътят на стопанската система ще зависи значително от взаимоотношението сред развиването на заплатите и цените.

Според прогнозата на Еврокомисията инфлацията тази година в България ще се забави до 7.8% заради по-ниските цени на силата. Това значи да бъде към два пъти по-слаба по отношение на тази през миналата година. Въпреки известно закъснение в няколко сфери, съгласно Брюксел повишаването на услугите ще продължи.

Прогнозата е през 2024 година инфлация в допълнение да се забави до 4% с помощта на цените на храните.

Въпреки потребността от задържане на инфлацията Европейската комисия чака в България заплатите да продължат да порастват

мощно и да поддържат потреблението на семействата “

Европейската комисия чака растежът на износа да се забави „ доста “ от близо 40-процентния скок през 2022 година, движен както от инфлацията, по този начин и от известно нарастване на поръчките.

Факторите за по-нататъшно увеличение на експортния пазарен дял бяха значително изчерпани през 2022 година “, показват икономистите на Европейска комисия.
Българските импорт и експорт счупиха върховете през 2022 година
Брюксел акцентира още, че евентуални забавяния в осъществяването на Плана за възобновяване съставляват риск за растежа на вложенията в България.
България в Европейския съюз
Цялостната прогноза на Еврокомисията за динамичността на стопанската система през тази и идната година демонстрира, че упованията са растежът в България да е доста по-висок от този в целия Европейски съюз – за 0.8% през тази и 1.6% през идната година. По-високи прогнози от тази за България за 2023 година Брюксел дава само на Ирландия, Малта, Кипър, Люксембург, Словакия и Румъния.

За идната година пък се чака България да е по-близо до средноевропейския напредък.



Според прогнозата за инфлацията обаче България ще остане и през тази година измежду страните с най-висока инфлация и надалеч от условията за влизане в еврозоната.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР