Европейската комисия засега изчаква да види как ще завърши процедурата

...
Европейската комисия засега изчаква да види как ще завърши процедурата
Коментари Харесай

ЕК: Ако ще се строи АЕЦ Белене, трябват нови оценки и одобрения

Европейската комисия към този момент изчаква да види по какъв начин ще приключи процедурата за избор на стратегически вложител в бъдещата планова компания за построяването на АЕЦ " Белене ", само че в случай че се стигне до съглашение с очертаващия се съветски акционер " Росатом " с снабдители американската " Дженерал Електрик " и френската " Фраматом ", градежът предстои на редица нови оценки и утвърждения от страна на Европейската комисия и българските управляващи. Например, за сигурността на технологията, сеизмичната конюнктура в района и доставките на нуклеарното гориво за активността на централата. А в случай че има промени по отношение на базовия план, координиран с Брюксел през 2007 година и подсилен от Европейска комисия, би трябвало и нова екооценка и разискване с обществеността освен в България, а и в прилежащите страни.

Това се показва в писмо на Масимо Гариба, и.д. заместник-генерален шеф на дирекция " Енергетика ", изпратено в сряда до юрист Албена Белянова в отговор на нейни въпроси към правния статут на плана.

В момента българското държавно управление и " Националната електрическа компания ", която досега е вложила близо 3 милиарда лева в площадка и нуклеарно съоръжение, организират процедура за привличане на акционер в спрения през 2012 година нуклеарен план. Трима са досегашните претенденти – " Росатом ", Китайската национална нуклеарна корпорация и Корейската Хидро и нуклеарна корпорация. Всички те са от страни отвън Европейски Съюз и възможното им присъединяване в нуклеарния градеж предстои на нотификация пред Европейска комисия.

" Росатом " притегли " Дженерал Електрик " и " Фраматом " като снабдители, с цел да се легитимира планът като по-западен и да получи политическа поддръжка, и наподобява, че изходът от търга към този момент е явен. Но който и да влезе, България би трябвало да премине още веднъж процедурата по нотификация пред Европейска комисия, тъй като планът ще е изменен, излиза наяве от писмото на Гариба, с което Mediapool разполага. И не става дума просто за допълнение и промяна на името на вложителя, както преди време съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, а за чисто ново координиране и утвърждение.

Има остарял, само че няма нов план
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР