Европейската комисия забрани на служителите си да използват китайското приложение

...
Европейската комисия забрани на служителите си да използват китайското приложение
Коментари Харесай

ЕК забрани на служителите си да ползват TikTok поради съображения за сигурност

Европейската комисия забрани на чиновниците си да употребяват китайското приложение TikTok заради съображения за сигурност, съобщи " Политико ".

Западните държавни управления са все по-разтревожени от доказателствата, че китайските софтуерни компании подкрепят Комунистическата партия и нейните разследващи служби в събирането на големи количества данни по целия свят.

Високопоставен чиновник сподели пред " Политико ", че всички чиновници са получили нареждане в четвъртък сутринта да премахнат TikTok както от формалните устройства на институцията, по този начин и от персоналните си устройства, в случай че имат конфигурирани приложения, свързани с работата си.

" За да отбрани данните на Комисията и да усили нейната киберсигурност, Корпоративният директорски съвет на Европейска комисия реши да спре приложението TikTok на корпоративни устройства и персонални устройства, включени в услугата за мобилни устройства на Комисията ", се споделя в имейла, изпратен до чиновниците в четвъртък сутринта.

Длъжностните лица са длъжни да деинсталират приложението за шерване на видео " при първа опция "  и преди 15 март.

" Считано от 15 март устройствата с конфигурирано приложение ще се смятат за несъвместими с корпоративната среда ", гласи имейлът.

Други институции на Европейския съюз, в това число Съветът на министрите и Европейският парламент, евентуално ще последват възбраната на китайското приложение.

В изказване до " Политико " TikTok дефинира решението като  " неправилно ".

" Разочаровани сме от това решение, което считаме за неправилно и основано на фундаментални неправилни схващания. Свързахме се с Комисията, с цел да изясним нещата и да разбираем по какъв начин пазиме данните на 125 милиона души в Европейски Съюз, които посещават TikTok всеки месец ".

Съединени американски щати – където TikTok е подложен на нескончаем напън – започнаха през декември възбрана на приложението за всички устройства на федералното държавно управление заради опасения за евентуално шпиониране от страна на Китай, където е основана компанията майка на TikTok ByteDance.

Няколко страни през последната седмица също вкараха свои лични ограничавания. Изпълнителният шеф на TikTok трябва да даде показания за първи път пред Конгреса на Съединени американски щати на 23 март по отношение на евентуални опасности за националната сигурност на Съединени американски щати.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР