Европейската комисия ще започне разследване в рамките на EU Pilot,

...
Европейската комисия ще започне разследване в рамките на EU Pilot,
Коментари Харесай

ЕК ще разследва България заради магистрала Струма

Европейската комисия ще стартира следствие в границите на EU Pilot , с цел да откри дали определеният от държавното управление вид за автомагистрала „ Струма “ през Кресненския пролом съблюдава европейската Директива за ръководството на сигурността на пътните инфраструктури. Това се споделя в писмо, подписано от изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс и еврокомисаря за околна среда Виргиниюс Синкявичюс .

В документа се изброяват откритите до момента нарушавания при планирането на сектора от автомагистралата през пролома и изрично се акцентира , „ че планът за автомагистрала „ Струма “ следва да се извършва в цялостно сходство с правото на Европейски Съюз, в това число законите в региона на околната среда и пътната сигурност , без значение от източника на финансиране и от това дали в Комисията е подадено ново заявление или не. “

Писмото на Тимерманс е в отговор на жалбата на 588 поданици на Кресна, подкрепени от Общинския съвет на града, които молиха сегашният път Е79 през Кресненския пролом да остане като местен, а Автомагистрала „ Струма “ да се построи напълно отвън дефилето. 211 346 души се застъпиха към техните претенции за избавяне на човешки животи, както и за запазване на поминъка и природата на Кресна посредством европейска онлайн подписка.

В писмото на Еврокомисията още един път се припомня, че планът за градеж на Лот 3.2. от Автомагистрала Струма е в нарушаване на Европейската инструкция за местообитанията. Документът показва, че след подадената тъжба от Неправителствени организации през 2017 година за тези нарушавания, комисията е почнала двете наказателни процедури за НАТУРА 2000 от 2018 година и 2019 година

В края на 2019 година Европейска комисия насочи тежки рецензии към България по отношение на Решението по Оценка на въздействието върху околната среда и Апликационната форма за Лот 3.2, което накара АПИ да отдръпна плана за еврофинансиране с риск обществото да заплати цената.

Повече от 20 години природозащитните се борят автомагистрала Струма да се построи по този начин, че да се запази Кресненското дефиле. Мястото е една от най-богатите на диви растения и животни територии в България , част от мрежите „ Натура 2000 “, КОРИНЕ и значима орнитологична зона съгласно Birdlife International. То е ситуирано на границата на средиземноморската и средноевропейската естествени зони, заради което живият свят тук е изумително богат. В него се срещат редки за България и предпазени от закона растения и животни.

В средата на януари България отдръпна апликационната форма за построяването на автомагистрала "Струма " през Кресненското дефиле, само че продължава да преглежда плана като предпочитан и не се отхвърля от него. Оттам показват: "Решението не го стопира, а ще форсира екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на единствения "тесен сектор " по направлението до границата с Гърция. През август 2019 година страната ни кандидатства за 270 млн. евро, с които щеше да финансира строителството. През октомври обаче бе оповестен отговор от Брюксел, че Комисията счита, че на база показаната информация, желаният финансов принос за оферти огромен план не е оневинен. Бе посочено, че България не е съумяла да реализира задачите и ограниченията за запазване на всички обекти, избрани според директивата за местообитанията, като по този метод е нарушила същата инструкция.

Природозащитниците се притесняват, че макар че държавното управление се отхвърли от финансирането от Европа за проблематичния сектор, това няма да докара до осъществяване на европейските условия за запазване на биоразнообразието. Всички останали сектори са осъществени с към този момент усвоени европейски средства. През тази година следва и задача от Комитета към Бернската спогодба по случая. Така, акцията за Кресна продължава да е една от най-актуалните в България и има потребност от дейна позиция и сега.

Каква цена сме платили

До момента Европейската комисия е отпуснала над 1,9 милиарда лева от Кохезионния фонд за построяването на автомагистралата. Задължението на България е да построи цялата Автомагистрала “Струма” в границите на два поредни програмни финансови интервала — 2007-2013 за лотове 1, 2 и 4, както и за механически изследвания на лот 3, а в интервала 2014-2020 — завършване на лот 3. При нарушение на периодите и незавършване на автомагистралата до 2022 година, страната би трябвало да върне еврофинансирането за цялата автомагистрала.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР