Европейската комисия ще удължи с още една година безмитния внос

...
Европейската комисия ще удължи с още една година безмитния внос
Коментари Харесай

Брюксел ще удължи безмитния внос на храни от Украйна с още една година

Европейската комисия ще удължи с още една година безмитния импорт на украински артикули в Европейски Съюз, поради който зърнопроизводители от няколко европейски страни, в това число и България, излизат на митинги.

Наред с това комисията към този момент работи по отпущането на втори пакет обезщетения за България, Полша и Румъния - трите най-засегнати страни. Това заяви източник на Европейска комисия през днешния ден.

Трети следващ ден зърнопроизводители в страната излизат на митинги, като блокират за към час граничните пунктове с Румъния, откъдето влизат тировете с украинска пшеница и слънчоглед. В четвъртък протестиращите се срещнаха и с президента, откъдето получиха увещание, че България дружно с други страни ще изпрати публично писмо с искане за смяна на еврорегламента за безмитния импорт на украински артикули. Той бе признат предходната година и действието му изтича в края на май тази година.

До дни България ще получи утвърдената в четвъртък от Брюксел отплата от 16.75 млн. евро за най-засегнатите от безмитния украински импорт - производители на пшеница и слънчоглед. Правителството може да удвои размера на тази помощ със средства от националния бюджет, с цел да покрие разноските на земеделските стопани, и Европейската комисия ще прегледа предпочитано такова искане, в случай че то постъпи за утвърждение, изясни източникът на Европейска комисия.

Загубите на българските производители на зърнени култури и най-много на слънчоглед досега е за към 100 млн. лева и такава спомагателна отплата ще желаеме от Европейска комисия, разгласи тези дни заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. 

От Брюксел към този момент отхвърлят да разясняват съответна сума от втория пакет обезщетения, само че дадоха да се разбере, че по-скоро тя ще покрие половината от оценените вреди, а другата половина ще би трябвало да бъдат обезпечени от националните бюджети. Европейска комисия няма да се бави с решението си за спомагателни обезщетения, чака се то да бъде взето до две седмици.

В новия правилник за безмитен импорт на украински артикули, след приключване действието на настоящия, ще има защитни клаузи, увериха източници на Европейска комисия. Една от тях е съответната страна да вкара още веднъж обмитяване на украинския импорт, в случай че са застрашени локалните производители. На всеки два месеца Брюксел ще анаризира обстановката и ще се намесва, в случай че е належащо.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР