Европейската комисия ще проучи внимателно желанието на Apple да придобие

...
Европейската комисия ще проучи внимателно желанието на Apple да придобие
Коментари Харесай

Еврокомисията ще гледа под лупа сделката на Apple с Shazam


 Снимка: Shazam.com

Европейската комисия ще изследва деликатно желанието на Apple да придобие музикалното приложение Shazam, защото сходна договорка може да засегне конкуренцията в Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Въпреки че препоръчаната цена за придобиването е под праговете, заложени в европейската регулация за сливанията и придобиванията (т.е. фирмите даже не би трябвало да известяват Европейска комисия за сделката), Европейска комисия в свое изказване разяснява, че ще предприеме дейности, защото е получила сигнали от няколко страни от ЕИП. Подобни сигнали, водещи до следствие, са възможни съгласно европейската регулация, в случай че евентуалното обединение заплашва да заплаши доста конкуренцията. Първа Австрия подаде сходно недоволство, по-късно към нейното искане са се включили Франция, Испания, Италия, Исландия, Норвегия и Швеция.

Apple възнамерява това придобиване в опит да укрепи своите оферти за поточни музикални услуги, конкурирайки се с огромните играчи в бранша Spotify и Гугъл.

Apple не разкри финансовите параметри на договорката, само че цената съгласно доста източници е към $400 млн., което би трансформирало Shazam в най-голямата облага на компанията след закупуването през 2014 година на производителя на висококачествени слушалки Beats Electronics за $3 милиарда

Подобна цена обаче е по-ниска от пазарната оценка за Shazam от 2015 година, която бе на стойност $1 милиарда Същевременно в неотдавнашна публикация на Wall Street Journal написа, че Apple Music скоро ще изпревари Spotify в Съединени американски щати по брой платени абонаменти.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР