Европейската комисия ще поиска оценка за въздействие върху текстовете на

...
Европейската комисия ще поиска оценка за въздействие върху текстовете на
Коментари Харесай

Миниобрат в полза на България по пакета Мобилност

Европейската комисия ще изиска оценка за влияние върху текстовете на пакета " Мобилност ". Това не стопира процедурата по гласоподаване, само че е стъпка обратно, която може да се окаже в интерес на България.

Комисията е срещу връщането на камионите на 8 седмици в страната по регистрация, тъй като е в несъгласие с политиката на Европейска комисия за зелена стопанска система.

Това е следващият миниобрат в огромната сага, наречена " Пакет Мобилност ".

Ако оценката за влияние е отрицателна и Европейска комисия отдръпна пакета, това би било голям поврат и победа в интерес на България и другите централно и източноевропейски страни, които са срещу пакета. Провеждането на тази оценка за влияние не стопира автоматизирано процедурата за гласоподаване на пакета, която е към този момент във крайна фаза.

България реагира положително на изказванията на Европейска комисия. На ексклузивен брифинг транспортният министър Росен Желязков разгласи, че поддържаме непрекъсната връзка с нашия еврокомисар и че позицията ни остава непроменена.

Основният мотив на Европейска комисия срещу някои текстове е, че няма по какъв начин да бъдат понижени нездравословните излъчвания, отделяни в атмосферата, в случай че тировете би трябвало да се връщат на всеки 8 седмици в страните си на генезис.

Европейската комисия не се ангажира с съответен период докога ще продължи оценката за влияние, само че акцентира, че измененията в пакета опонират на в началото препоръчаните.
Стефан Де Керстмакер, представител на Европейска комисия по въпросите на превоза: Въз основа на резултатите от тази оценка ние ще забележим дали би трябвало да създадем законодателни оферти за смяна. Така че измененията да подхождат на упоритостите на Европейска комисия, свързани със зеления пакт и на положителното действие на вътрешния пазар.
На ексклузивен брифинг транспортният министър Росен Желязков оцени положително смяната в позицията на Европейска комисия и разгласи, че поддържаме връзка с нашия еврокомисар Мария Габриел, тъй че на всяко съвещание в Брюксел да поддържа нашата позиция.
Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията: Независимо от непозитивното отношение на Европейска комисия към пакета, ние продължаваме с нашия метод, да подложим това нещо и на правосъден надзор, т.е. ние няма да чакаме оценката на влияние, с цел да решим дали да отидем на съд на Европейски Съюз.
България е срещу връщането на камиона и водача на 4 и 8 седмици, ограничението на вътрешнобщностите интервенции, което е главно конкурентно преимущество на България, и нощуването на водача в хотел.
Петър Витанов, ПЕС, Комисия по превоз в Европейски Съюз: Мнението на комисаря, който беше изразил своите подозрения във връзка с договорката, се е трансформирало в мнение на цялата Комисия - това е нещо позитивно.
Повече от цинично е да приемеш законодателство, което в допълнение ще замърсява околната среда, ще генерира спомагателни въглеродни излъчвания, в деня, в който си обявил новата зелена тактика и зелена договорка на Европейски Съюз.

Българските превозвачи показаха нерешителен оптимизъм за следващото развиване по сагата пакет " Мобилност ".

Йордан Арабаджиев, Съюз на интернационалните превозвачи: Очакваме положителни вести, прогрес е, въпреки и лек, само че е прогрес. Беше оповестено, че ще се желае и оценка на въздействието, това, което в действителност ние направихме вместо Комисията, в този момент Комисията е взела поради и нашия отчет и надлежно ще направи оценка за въздействието дали тази мярка е пропорционална за всички държави-членки на Европейски Съюз.
Във фейсбук министър председателят Бойко Борисов също разгласи, че е осведомен за решението на Европейска комисия от нашия комисар Мария Габриел. Разпоредбите камионите да се връщат празни в страната, написа министър председателят, контрактувани преди седмица, не оказват помощ, а в противен случай - пречат на напъните за запазване на околната среда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР