Европейската комисия ще наложи забрана за износа на украинско зърно

...
Европейската комисия ще наложи забрана за износа на украинско зърно
Коментари Харесай

Румънски министър: Брюксел ще забрани износа на украинско зърно за Румъния до 5 юни

Европейската комисия ще наложи възбрана за износа на украинско зърно и маслодайни култури за Румъния до 5 юни, заяви румънският министър на земеделието Петре Дая, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Румъния не доближи до налагането на възбрана, до момента в който,, и започнаха едностранни стъпки за отбрана на локалния си пазар от навлизането на украински селскостопански артикули, напомня организацията.

Миналия месец Европейската комисия съобщи, че ще предприеме незабавни " " за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, като компенсира локалните фермери и разреши влизането на зърно от Украйна в петте източноевропейски страни единствено в случай че е за експорт за други страни от Европейски Съюз или за останалия свят.

Дая сподели, че ограниченията на Европейската комисия ще бъдат приложени при изискване, че страните отдръпват едностранните си забрани. В противоположен случай, в случай че не бъде реализирано единодушие, Комисията ще наложи възбрана съответно за износа за Румъния, съобщи той.

" Преговорите със страните (наложили забрана) към момента са в ход (...) Румъния ще бъде предпазена посредством решение на Европейската комисия и (...) ще получи отплата за фермерите ", сподели румънският министър на земеделието след срещи в Брюксел и Люксембург.

Едностранните забрани

По рано тази седмица еврокомисарят по земеделието Януш пред министрите на земеделието на страните членки, че страните ще би трябвало да отстранен едностранните забрани за импорт на селскостопански артикули от Украйна, с цел да получат обещаната финансова помощ за техните фермери, съобщи EURACTIV.

" Ние изцяло разбираме настояването на петте страни членки да вкарат ограничения против това свръхпредлагане на артикули от Украйна, тъй като то основава доста проблеми за фермерите ", призна комисар Войчеховски на конференция след срещата.

След месеци на разискване преди този момент Комисията активизира 56 милиона евро, с цел да помогне за облекчение на тежестта върху страните, граничещи с Украйна.

Допълнителни 100 милиона евро помощ бяха препоръчани бързо единствено дни откакто страните вкараха възбраните.

Източник от закритата среща сподели пред EURACTIV, че комисарят е " подчертал, че (държавите членки) ще би трябвало да отстранен едностранните ограничения, с цел да получат поддръжка ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР