Европейската комисия се надява, че проектът на поправките в Газовата

...
Европейската комисия се надява, че проектът на поправките в Газовата
Коментари Харесай

Европарламентът трябва да утвърди промените в Газовата директива


Европейската комисия се надява, че планът на поправките в Газовата инструкция на Европейския съюз, които засягат работата на двата газопровода „ Северен поток “ и „ Северен поток 2 “ - т.е. актуалният и изграждащият се ще бъдат дефинитивно одобрени по време на съвещанието на Европейския парламент в четвъртък. В случай на приемането на документа ще остане само нуждата от утвърждение от Съвета на страните на Европейски Съюз на равнище министри, което може да стане и без разискване. Еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете изрази по-рано убеденост, че поправките в директивата ще бъдат признати по време на пленарната сесия в четвъртък.

Поправките в Газовата инструкция плануват условията на Третия енергиен пакет, които в този момент важат за наземнте газопроводи от/за трети страни, към този момент да важат и за морските газопроводи (от и за ) трети страни. В частност главно става въпрос за разделянето на активността по добива и превозването на газ. Компанията, която реализира рандеман на природен газ не може да има газопроводи за Европейски Съюз, по които да доставя горивото.

Правилата плануват също по този начин и опцията на трети страни да транспортират природен газ по съответния водопровод, а също така се откриват и правила за транспорт и нагнетяване.

Известен колорит има във връзка с достъпа на трети страни до тръбата. Правилата на Газовата инструкция не могат да обгръщат други страни, с изключение на страните-членки на Европейския съюз. В противоположен случай това може да се схване като интервенция във вътрешните работи на съответна страна, разясниха по-рано адвокати.

Казусът остава много трънлив, макар че на този стадий наподобява, че е открито някакво решение.

Предлагат се да вземем за пример няколко схеми за изключение и понижаване на въздействието на новите правила на директивата. Те се разграничават според от това дали газопроводът е нов или към този момент действителен. Влизането в действие на поправките в Газовата инструкция би трябвало да са факт до 20 дни след публикуването на актуализирания закон в формалния вестник на Европейски Съюз.

Не е загадка, че предприемането на поправките в Газовата инструкция касаят главно газопроводът „ Северен поток 2 “. Новите правила плануват компанията оператор на газопровода Nord Stream 2 AG да изиска от съответните управляващи в Германия право на изключение. За задачата националните управляващи могат да дадат авансово позволение, само че Европейска комисия е тази, която би трябвало да го оцени и да даде своето умозаключение.

Възможност за изключение се планува и при положение на междуправителствено съглашение сред Европейски Съюз и съответна трета страна. Това значи, че за „ Северен поток 2 “ да вземем за пример би трябвало да има съглашение сред Европейски Съюз и Русия.

По отношение на към този момент съществуващите газопроводи решението за изключение ще се взема от съответната страна-членка на Европейски Съюз, на чиято територия е точката за вход на газопровода.

Засега страните, ангажирани с газопроводите „ Северен поток “ и „ Северен поток 2 “ не наподобяват обезпокоени от влизането в действие на новите промени в Газовата инструкция.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР