Европейската комисия съобщи, че за тази година средствата, с които

...
Европейската комисия съобщи, че за тази година средствата, с които
Коментари Харесай

ЕК с още над 200 млн. евро до края на годината за земеделците, засегнати от вноса от Украйна

Европейската комисия заяви, че за тази година средствата, с които може да поддържа земеделците в Европейски Съюз, наранени от пазарни разстройства, са 450 милиона евро, съобщи Българска телеграфна агенция. Досега към половината от тази сума е изразходвана, в това число в помощ за земеделците от пет страни от Европейски Съюз, потърпевши от вноса от Украйна, уточни представител на Европейска комисия на конференция в отговор на въпроси.

По неговите думи от тези пет страни, измежду които е и България, към момента единствено Унгария не е премахнала едностранните ограничения против украинския импорт, с цел да се премине към изплащането на плануваните 100 милиона евро обезщетение. Готови сме да осигурим спомагателни средства, само че към този момент е рано да се каже по какъв начин ще използваме оставащите суми, разясни представителят.

Разчетите на Европейска комисия, показани при започване на май, плануват България да получи 9,77 милиона евро обезщетение. Унгария следва да получи 15,93 милиона евро, Полша - 39,33 милиона евро, Румъния - 29,73 милиона евро, Словакия - 5,24 милиона евро. Комисията предложи тези страни да обезпечат средства и от своите бюджети като държавна помощ за земеделците, равняваща се на 200 % от европейската помощ. В началото на годината Европейски Съюз обезпечи за българските земеделци над 16 милиона евро компенсации поради вноса от Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР