Европейската комисия съобщи, че няма да изтегли служителите си от

...
Европейската комисия съобщи, че няма да изтегли служителите си от
Коментари Харесай

Еврокомисията няма да изтегля служителите си от Ирак

Европейската комисия заяви, че няма да изтегли чиновниците си от Ирак, макар напрегнатата конюнктура на място. В Ирак имаме цивилна задача, която работи в интерес на иракчаните, разясни представител на комисията, представен от Българска телеграфна агенция.

По неговите думи Европейски Съюз прави всичко по силите си за усмиряване на ситуацията и за попречване на нова война. Той означи, че на днешното съвещание на еврокомисарите са разисквани отраженията от рецесията в Близкия изток, в това число във връзка с сигурността на доставките на енергоносители през Ормузкия пролив.

По мотив сигурността на полетите в региона представителят разясни, че службите на Европейски Съюз следят въздушното пространство и издават предизвестия за рискове. Националните управляващи в Европейски Съюз имат отговорността и пълномощията по решенията за възбрана на полети в обособени райони по света, посочи той (повече за анулираните полети и променените направления четете тук).

Говорителят удостовери, че висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел планува среща с ген. Халифа Хафтар, който оспорва властта на либийския министър председател Файез Сарадж.

По-рано през днешния ден ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че ще одобри Сарадж в следобедните часове в Брюксел.

Говорителят добави, че поканата за среща към иранския външен министър Мохамад Зариф остава в действие.

По-рано Иран изстреля над двайсет балистични ракети против военни бази в Ирак, където са ситуирани американски военни. Иранската държавна телевизия заяви, че нападението е възмездие за убийството на ръководителя на поделението " Ал Кудс " на революционната армия Касем Солеймани американски дрон на 3 януари край Багдад.

Премиерът Бойко Борисов разгласи през днешния ден, че България ще се съобрази с настояването на Ирак всички непознати войски да изоставен страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР