Европейската комисия реши днес да предяви иск пред Съда на

...
Европейската комисия реши днес да предяви иск пред Съда на
Коментари Харесай

Еврокомисията ще съди България заради законодателството за авторското право

Европейската комисия реши през днешния ден да предяви иск пред Съда на Европейския съюз против България, Испания, Люксембург и Румъния, съобщи Българска телеграфна агенция.

Искът е във връзка неналичието на съобщение за изцяло използване в националното законодателство на тези страни на общностните разпореждания в региона на взаимното ръководство на авторското право и сродните му права, и на многотериториалното лицензиране на правата върху музикални творби за потребление онлайн, което беше планувано да се извърши до 10 април предходната година.

Комисията приканва Съда да наложи финансови санкции на тези четири страни, като за България сумата е 19 121 евро дневно, за Испания е 123 928 евро дневно, за Люксембург е 12 920 евро дневно и за Румъния е 42 377 евро дневно.

Процедурите за нарушаване бяха открити през май предходната година. До през днешния ден Еврокомисията не е получила съобщение, че са подхванати нужните ограничения за използване на директивата в съответното национално законодателство.

Директивата цели да усъвършенства метода, по който се ръководят всички организации за взаимно ръководство посредством основаването на общи стандарти за ръководство, бистрота и финансова дисциплинираност.

С нея се дефинират общи стандарти за многотериториалното лицензиране на правата върху музикални творби за потребление онлайн на вътрешния пазар. Директивата е значима част от законодателството за авторското право в Европа, отбелязва Еврокомисията. Всички организации за взаимно ръководство би трябвало да подобрят своите стандарти за ръководство и за бистрота, се показва в известието.

Директивата беше призната на 4 февруари 2014 година. С неприемането на всички законови, подзаконови и административни разпореждания, нужни за спазването на директивата, или с неуведомяването на Еврокомисията за сходни разпореждания до 10 април 2016 година, България, Испания, Люксембург и Румъния не са изпълнили своите отговорности, открива комисията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР