Европейската комисия реши днес да предаде Полша на съд заради

...
Европейската комисия реши днес да предаде Полша на съд заради
Коментари Харесай

ЕК дава Полша на съд заради спорната съдебна реформа

Европейската комисия реши през днешния ден да съобщи Полша на съд поради закона за правосъдната власт от декември 2019, който влезе в действие през февруари предходната година.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс сподели, че до момента комисията неколкократно е пробвала да обясни пред полските управляващи своите опасения за независимостта на съдиите, наранена от новото законодателство. Комисията смята, че полският закон за правосъдната власт подкопава независимостта на полските съдии и е несъответстващ с правото на Европейски Съюз.

Освен това законът не разрешава на полските съдилища, в това число посредством потребление на дисциплинарни производства, да ползват директно някои разпореждания от правото на Европейски Съюз, защитаващи правосъдната самостоятелност.

Комисията смята, че Полша нарушава правото на Европейски Съюз като разрешава на Дисциплинарната камара на Върховния съд - чиято самостоятелност не е обезпечена - да взема решения, които имат директно влияние върху съдиите и метода, по който те извършват функционалностите си.

Комисията чака Съдът на Европейски Съюз да разпореди краткотрайни ограничения до приемането на окончателното решение по този случай. Комисията упорства да бъдат анулирани наредбите, упълномощаващи Дисциплинарната камара на Върховния съд да взема решения по претенции за лишаване на правосъден имунитет, както и по въпроси на заетостта, общественото обезпечаване и пенсионирането на съдиите от Върховния съд.

Еврокомисията упорства още да бъдат анулирани решенията, към този момент взети от Дисциплинарната камара на Върховния съд, върху отнемането на правосъдния имунитет.

Това е следващата процедура и дело, което Брюксел завежда против Полша през последните години. Срещу страната е задействана и процедура по член 7 от Договорите на Европейски Съюз, която би могла да докара до отнемането на гласа на страната в Съвета на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР