Европейската комисия реши да не подновява одобрението за пестицид, свързан

...
Европейската комисия реши да не подновява одобрението за пестицид, свързан
Коментари Харесай

Еврокомисията забрани пестицид, вредящ на хората и пчелите

Европейската комисия реши да не възобновява утвърждението за пестицид, обвързван с увреждане на пчелите, като дейно забрани инсектицида на Bayer, прочут като тиаклоприд.
Решението следва утвърждение от болшинство от държавните управления на Европейски Съюз през октомври предходната година въз основа на предложение на Комисията.
" Съществуват опасения за околната среда, свързани с потреблението на този пестицид, по-специално неговото влияние върху подпочвените води, само че също по този начин свързани с човешкото здраве заради репродуктивна токсичност ", гласи изказване на комисаря по опазването на здравето Стела Кириакидес.
След 30 април тази година, когато изтича актуалното утвърждение, фермерите няма да могат да употребяват инсектицида, продаван под марките Calypso и Biscaya.
Комисията базира своята оценка на констатациите на Европейската организация по сигурност на храните, оповестени през януари предходната година. Институцията акцентира терзанията, че дейното вещество е токсично за хората и има прекомерно огромна централизация в подпочвените води, сподели представител на ЕАБХ в имейл.
Пестицидът освен убива насекомите, само че също по този начин вреди на пчелите и земните пчели, отслабвайки имунната им система и увреждайки тяхното възпроизводство, се споделя в откритията.
Европейски Съюз забрани потреблението на три по този начин наречени неоникотиноидни пестициди през април 2018 година, позволявайки да бъдат употребявани единствено в оранжерии. Франция към този момент е забранила и четирите инсектицида и един различен, в това число в оранжерии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР