Европейската комисия реши да действа по-твърдо по постигане на целите

...
Европейската комисия реши да действа по-твърдо по постигане на целите
Коментари Харесай

Еврокомисията вдигна целта за намаляване на парниковите газове до 2030 г.

Европейската комисия реши да работи по-твърдо по реализиране на задачите си за въглеродно безпристрастен континент и усили задачата за понижаване на излъчванията от парникови газове до 2030 година от 40% до 50-55% спрямо 1990 година. 

Това включва и изменението към неотдавна оферти закон за климата като задачата е да се реализира нулева емисия доникъде на века.

Анализът дава инструкции за това къде се насочват напъните на Комисията, в опита да се реализира климатична индиферентност до 2050 година

„ Глобалното стопляне към този момент доближи 1°C и сега светът е на път да не реализира Парижкото съглашение “, се споделя в документ на комисията, като се твърди, че „ водачеството на Европейски Съюз през 2020 година е належащо повече от всеки път “, с цел да се ограничи стоплянето до под 2°C.

„ Способността на Европейски Съюз да показва осъществимостта на неутралитета на климата и да ръководи обективен преход ще изпрати мощен сигнал до други страни да следват образеца “, се споделя в документа.

Изследването „ оценка на въздействието “ ще се опита да оцени плюсовете и минусите на избора на една или друга алтернатива и кани мнения предвид на последното изследване на Комисията, което се чака да бъде оповестено през септември.

Важно е, че Комисията твърди, че усилването на упоритостта за климата в този момент ще разпредели разноските във времето и „ би довело до по-постепенен годишен преход на понижаване и систематизиране на напъните за неутралитет на климата през 2050 година “

За разлика от това, забавянето на дейностите евентуално ще изисква по-брутална промяна след 2030 година, макар че това ще облекчи икономическата болежка в кратковременен проект, оповестява Euractiv.

„ Европейски Съюз би трябвало да отстрани повече от половината от излъчванията единствено за 2 десетилетия след 2030 година, с цел да реализира неутралитет на климата до 2050 година Това е доста по-бързо понижаване на годишните излъчвания, в сравнение с е реализирано до момента и по този метод по-голямо предизвикателство, в сравнение с през предходните четири десетилетия “, се показва в документа.

„ Ето за какво самодейността има за цел да оцени какво би трябвало да бъде по-балансираният път за понижаване на излъчванията от 2020 година до 2050 година и по този метод да се преразпредели в точния момент напъните за преход към климатична индиферентност “, се споделя в документа.

Според някои анализатори на политиките на Европейски Съюз посланието е ясно: Комисията слага основите, с цел да направи задачата по-висока през 2030 година

„ Наистина значим миг - може би най-важният - е степента, в която резултатите от оценката на въздействието са политически предопределени “, споделя Брук Райли, началник на въпросите на Европейски Съюз в Rockwool Group, производител на строителна изолираност.

„ Никой няма да го признае, само че е безвредно да се каже, че задачата е 55% “, сподели Райли.

Райли последва обратите на предходни изследвания за оценка на въздействието, които бяха направени в границите на минали комисии. И вижда сходен модел да се обрисува.

„ Ако Комисията желае да реализира 55%, те би трябвало да моделират и да създадат стабилен проект за още. Те би трябвало да могат да кажат „ Вижте, нашата оценка на евентуалните вреди на климата, разноските за здравето и така нататък, значи, че в действителност би трябвало да се насочим към 60%. Но това ще изисква повече вложения, тъй че добре, дано да създадем взаимни отстъпки с 55% “. Това се случи през 2013 година, под управлението на Барозо, когато Комисията за първи път сложи задачите за 2030 година “

Победители и губещи

За да бъдем сигурни, преходът към ненулеви излъчвания ще значи дълбока промяна за доста браншове и ще сътвори доста печеливши и губещи страни.

Докато се чака някои браншове да нарастват - възобновими енергийни източници, енергетика и строителство - други „ евентуално ще се трансформират “, се споделя в документа на Комисията, като се базира на автомобилния бранш, транспортните услуги и селското стопанство.

С по-задълбочена цел за декарбонизация до 2030 година тези преходи евентуално ще се засилят в кратковременен проект, като ще изпратят „ пулсационни резултати върху цялата стопанска система “, твърди Комисията, със съответните обществени въздействия.

Това основава безпокойствие измежду съответните браншове. „ Не можем просто да си сложим цел и да чакаме цели промишлености да се „ трансформират вълшебен “, споделя Франсоа Реджис Мутон, европейски шеф в Международната асоциация на производителите на петрол и газ (IOGP).

„ Трябва да създадем улесняващи политики за мащабиране на широкомащабните технологии за понижаване на въглеродните излъчвания, които ще им оказват помощ да запазят своята конкурентоспособност по време на този преход “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР