Европейската комисия разкри в четвъртък, че е глобила банките UBS

...
Европейската комисия разкри в четвъртък, че е глобила банките UBS
Коментари Харесай

ЕК глоби пет европейски банки с 344 милиона евро за нарушение на антитръстовите правила

Европейската комисия разкри в четвъртък, че е глобила банките UBS Group, Barclays, National Westminster Bank (бивша Royal Bank of Scotland), HSBC Holdings и Credit Suisse Group с общо 344 милиона евро поради тяхно скрито съглашение и съгласуваност на спот пазара за търговия с задгранична валута, което е в нарушаване разпоредбите на Европейски Съюз.

Първите четири от тези пет банки реализираха съглашение по повдигнатото обвиняване, като HSBC получи най-голямата санкция от над 174,3 милиона евро, следвана от Credit Suisse с 83,3 милиона евро, Barclays с 54,3 милиона и NatWest с 32,5 милиона.

Петата банка - Credit Suisse е санкционирана с 83 милиона евро, като не е оказала подпомагане по време на следствието, оповестява европейския антимонополен регулатор в Брюксел.

Швейцарската банка UBS обаче избегна санкция от 94 милиона евро, защото точно тя беше предизвестила Европейската комисия за картела, който беше основан посредством чат стая, известна като " Sterling Lads ". Конкурентният регулатори на Европейски Съюз уточни, че картелът се е фокусирал върху валутната спот търговия с валути на страните от Г-10.

" Дейностите, свързани със спот търговията с валута, съставляват един от най-големите финансови пазари в света. Тайното съглашение на петте банки подкопа целостта на финансовия бранш за сметка на европейската стопанска система и потребителите ", уточни европейският комисар Маргрете Вестагер.
Участващите търговци са обменяли сензитивна информация и проекти за търговия и понякога координираха своите тактики за търговия посредством " чат стаята " дали и по кое време да продават или купуват валутите от банковите си портфейли, показаха от Комисията.

Това са последните от многомилярдните санкции, които разнообразни банки в международен мащаб получиха за последните повече от 10 години, в това число за подправяне на индикатори, употребявани в доста ежедневни финансови транзакции.

" Днес приключваме нашето шесто следствие на картел във финансовия бранш от 2013 година насам и завършваме третия стадий от нашето следствие на пазара за спот търговия с задгранична валута ", означи Вестагер.

Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG и RBS бяха санкционирани общо 1,07 милиарда евро през май 2019 година от антитръстовите органи на Европейски Съюз за манипулиране на валутния пазар посредством два картела - сред 2007 година и 2013 година за едната група и сред 2009 година до 2012 година за другата.

Предишен картел, глобен от Европейска комисия през 2019 година, включващ някои от същите банки, които участваха в сходни секрети съглашение посредством " чат стаи ", наречени Semi Grumpy Old Men, Three Way Banana Split, Two and a Half Men и Only Marge.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР