Европейската комисия приветства постигнатото тази нощ политическо споразумение между Европейския

...
Европейската комисия приветства постигнатото тази нощ политическо споразумение между Европейския
Коментари Харесай

ЕС постигна предварително споразумение по въвеждане на минимална работна заплата

Европейската комисия приветства постигнатото тази нощ политическо съглашение сред Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз за въвеждане на минимална работна заплата във всяка от страните в Общността.

Новите правила ще допринесат за това служащите в Европейски Съюз да получават обективна минимална заплата, се отбелязва в известието на комисията.

Правилата ще насърчат взаимното договаряне при определянето на работните заплати, при цялостно ценене на компетентността на страните от Европейски Съюз и националните обичаи, прецизира Европейска комисия.

Защитата на минималната работна заплата съществува във всички страни от Европейски Съюз посредством открито със закон минимално възнаграждение и с групови трудови контракти, само че някои служащи не се употребяват с задоволителна и цялостна отбрана за възнаграждение на труда, се добавя в известието. Новите правила не плануват страните да вкарат законоустановени минимални работни заплати или общо ниво на минималните работни заплати в Европейски Съюз, разяснява комисията.

С измененията се вкарват насоки за установяване и преразглеждане на законоустановените минимални работни заплати.

Държавите, в които има такива заплати, би трябвало да основат ясни условия за тяхното установяване (включително покупателна дарба, като се регистрират разноските за живот; ниво, систематизиране и скорост на напредък на работните заплати; продуктивност на национално равнище); да употребяват приблизителни стойности за оценка на минималните работни заплати; редовно и навреме да преразглеждат минималните заплати; да създадат нужното разликите и удръжките от законоустановените минимални работни заплати да бъдат съобразени с правилата на недискриминация и пропорционалност, в това число преследването на законна цел; да осигурят ефективно присъединяване на обществените сътрудници при определянето и преразглеждането на размера на законоустановената минимална работна заплата.

Правилата поддържат взаимното договаряне на заплатите във всички страни от Европейски Съюз.

Страните, в които обсегът на груповото договаряне е под 80 на 100 от служащите, ще следва да изготвят проект за деяние за поощряване на общото договаряне. 

Предстои постигнатото в началото съглашение да бъде дефинитивно одобрено от Съвета на Европейски Съюз и от Екологичен потенциал.

Правилата ще влязат в действие 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на Европейски Съюз и по-късно страните би трябвало да ги приложат в националното си законодателство в период от две години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР