Европейската комисия приключи успешно преговорите с производителя и подписа Допълнително

...
Европейската комисия приключи успешно преговорите с производителя и подписа Допълнително
Коментари Харесай

134 милиона лева са платени по споразумението за ковид ваксините

Европейската комисия завърши сполучливо договарянията с производителя и подписа Допълнително съглашение №5 към Споразумението за закупуване, следващо развиване, произвеждане и варианти за закупуване и доставка на ваксина против COVID-19 за страните членки на Европейски Съюз (SANTE/2021/03/020). Това се споделя в мнение на Министерството на здравеопазването (МЗ) по отношение на изказвания в общественото пространство, че страната дава 140 млн. лева за коронавирус ваксини и изказани догатки, че най-вероятно сумата е предопределена не за възнаграждение на към този момент поръчани ваксини по програмата за европейска взаимност, а за нови, които страната ни ще съобщи в идващите месеци.

От здравното министерство изясняват, че в споразумението е планувано страните в Европейски Съюз да заплатят такса за превръщане от наложителни доставки на дози ваксини на доставки по избор. За България сумата възлиза на 134,2 милиона лв.. Парите към този момент са изплатени. Те са включени в централния бюджет за осъществяване на политики в област " Здравеопазване " в член 1, алинея 5, т. 3.1. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

В резултат на, страната ни ще получи единствено количества ваксини от отсрочени доставки от 2022 година, които към този момент са заплатени. След това до приключването на контракта с Pfizer/BioNTech през 2026 година България няма да получава нови доставки, в случай че категорично не пожелае това, съгласно потребностите на популацията.
 България няма да заплаща ненужни Covid-ваксини
България няма да заплаща ненужни Covid-ваксини

България ще спести 188 милиона лв. посредством предоговаряне на изискванията по контракта с Pfizer/BioNTech

Същевременно след предоговарянето на изискванията през идващите три години страната ни ще има обезпечен предпочитан достъп до нови приспособени ваксини , създадени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи разновидности на вируса SARS-CoV-2, при възможна потребност и предпочитание от страна на България.

" В резултат на поредните старания и безапелационната позиция на Министерството на здравеопазването, България спести 188 милиона лв. , които трябваше да бъдат платени по контракта с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини против COVID-19 през 2023 година ", акцентират от Министерство на здравеопазването.
 Европейски Съюз обезпечава покупко-продажби за ваксини при положение на бъдеща пандемия
Европейски Съюз обезпечава покупко-продажби за ваксини при положение на бъдеща пандемия

Европейска комисия акцентира, че Европа би трябвало да бъде по-добре готова за бъдещи здравни кризи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР