Европейската комисия прие съобщение, с което предоставя на държавите членки

...
Европейската комисия прие съобщение, с което предоставя на държавите членки
Коментари Харесай

ЕС: Изправени сме пред нова несигурност, породена от варварската руска агресия в Украйна

Европейската комисия одобри известие, с което дава на страните членки насоки за провеждането на фискалната политика през 2023 година В него се дефинират главните правила, по които Комисията ще се управлява при оценката си на стратегиите за непоклатимост и конвергенция на страните членки. В него се прави и преглед на настоящото положение на прегледа на икономическото ръководство.

Съобщението се показва в подтекста на непровокираното и голословно навлизане на Русия в Украйна. В дух на взаимност с Украйна Европейски Съюз утвърди невиждан пакет от стопански наказания, които ще окажат съществено влияние върху съветската стопанска система и политическия хайлайф. Икономическата прогноза от зимата на 2022 година беше оповестена на 10 февруари, две седмици преди нахлуването в Украйна. Това развиване оказва негативно влияние върху вероятностите за напредък и в допълнение усилва рисковете от утежняване. На този декор изпъква още по-силно нуждата от мощна съгласуваност на икономическите и фискалните политики и от адаптиране на фискалните политики в отговор на бързо изменящите се условия. При нужда насоките ще бъдат приспособени според от икономическите развития.

Насоки за непрекъсната съгласуваност на фискалните политики

В известието се дефинират пет съществени правилото и се показват последствията за фискалните рекомендации, които Комисията ще предложи на страните членки през май 2022 година за техните бюджетни проекти през 2023 година Тези правила са:

- обезпечаване на съгласуваност на политиките и тяхното поредно съчетаване;

- гарантиране на устойчивостта на дълга посредством постепенна и висококачествена фискална промяна и стопански растеж;

- поощряване на вложенията и устойчивия растеж;

- поощряване на фискални тактики, които са съобразени със средносрочния метод към фискалната промяна, като се взема поради МВУ, както и

- фискалните тактики следва да бъдат диференцирани и да регистрират измерението на еврозоната.

Координираният фискален отговор на страните членки на сериозния стопански спад вследствие на пандемията от COVID-19, улеснен от задействането на общата уговорка за дерогация и подсилен от дейности на ниво Европейски Съюз, беше доста сполучлив. Непрекъсната мощна съгласуваност на фискалните политики през днешния ден резервира основното си значение в днешната нестабилна среда, с цел да се подсигурява равномерен преход към нов и резистентен модел на напредък и фискална резистентност. Въз основа на икономическа прогноза от зимата на 2022 година Комисията е на мнение, че преходът от съвкупна подкрепяща фискална позиция през 2020—2022 година към значително неутрална съвкупна фискална позиция наподобява подобаващ през 2023 година, като в същото време се резервира подготвеност за реакция по отношение на изменящата се икономическа обстановка.

Необходимите фискални ограничения в отговор на пандемията от COVID-19 и свиването на Брутният вътрешен продукт доведоха до доста нарастване на съотношенията на държавния дълг, по-специално в някои страни членки с огромен дълг, въпреки и без възходящи разноски за обслужване на дълга. За да се резервира устойчивостта на дълга са нужни многогодишни фискални корекции, съчетани с вложения и промени за поддържане на капацитета за напредък. Комисията е на мнение, че от 2023 година е целесъобразно да се стартира постепенна фискална промяна за понижаване на огромния държавен дълг, до момента в който прекомерно внезапната консолидация би могла да окаже негативно влияние върху растежа, а оттова и върху устойчивостта на дълга.

Пренасочването на стопанските системи на Европейски Съюз към по-силен резистентен напредък и оправянето с провокациите на екологичния и цифровия преход следва да бъдат главен приоритет за всички страни членки. Въпреки че по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ), който е в основата на NextGenerationEU, ще бъдат предоставени до 800 милиарда евро в допълнение финансиране, с цел да се подсигурява двойният преход, Комисията е на мнение, че финансираните на национално ниво висококачествени обществени вложения следва да бъдат насърчавани и защитавани в средносрочните фискални проекти.

Програмите за непоклатимост и конвергенция следва да демонстрират по какъв начин средносрочните фискални проекти на страните членки обезпечават последователно понижаване на обществения дълг до рационални нива и резистентен напредък посредством постепенна консолидация, вложения и промени.

Националните фискални тактики следва да бъдат диференцирани по подобаващ метод:

- страните членки с огромен дълг следва да пристъпят към последователно понижаване на дълга, като извършат фискална промяна през 2023 година, след приспадане на средствата от МВУ и други безплатни средства от ЕС;

- страните членки с дребен и междинен дълг следва да усилят нужните вложения за екологичния и цифровия преход, като се стремят да реализират цялостна неутрална позиция.

Актуално положение на прегледа на икономическото ръководство

Кризата с ковид открои смисъла и значимостта на доста от провокациите, които Комисията се опита да разиска и преодолее в границите на публичния спор по отношение на рамката за икономическо ръководство. След като в речта си за положението на Съюза ръководителят Фон дер Лайен пое ангажимент за създаване на консенсус по отношение на бъдещето на рамката за икономическо ръководство на Европейски Съюз, през октомври 2021 година Комисията възобнови публичния спор по отношение на прегледа на рамката на Европейски Съюз за икономическо ръководство.

Текущият спор се организира посредством разнообразни конгреси, в това число специфични срещи, семинари и онлайн анкета, която завърши на 31 декември 2021 година В тази приобщаваща полемика вземат участие, наред с другото, жителите и необятен кръг заинтригувани страни, по-специално обществените сътрудници, университетските среди, други институции и органи на Европейски Съюз, както и националните държавни управления и парламенти. Понастоящем Комисията проучва получените от нея мнения и през март 2022 година ще показа систематизиран отчет.

Според Комисията настоящото положение на разискванията разкрива редица основни въпроси, по които по-нататъшната и по-конкретната работа би могла да проправи пътя за появяването на консенсус за бъдещата фискална рамка на Европейски Съюз:

- обезпечаването на резистентност на дълга и насърчаването на резистентен напредък посредством вложения и промени са от основно значение за триумфа на фискалната рамка на ЕС;

- обръщането на повече внимание на средносрочния фискален контрол в Европейски Съюз наподобява обещаваща възможност;

- следва в допълнение да се разиска какви заключения могат да бъдат извлечени от замисъла, ръководството и действието на Механизма за възобновяване и резистентност, както и

- опростяването, усилването на националната ангажираност и по-доброто правоприлагане са основни цели.

Въз основа на настоящия публичен спор и разискванията с страните членки Комисията ще даде насоки за вероятни промени в рамката за икономическо ръководство, с цел да бъде реализиран необятен консенсус по отношение на бъдещите дейности преди 2023 година

В актуалното известие се дефинират предварителни насоки за фискалната политика за 2023 година, които, при нужда, ще бъдат обновени най-късно като част от пролетния пакет на европейския учебен срок през май 2022 година Бъдещите насоки ще продължат да отразяват положението на международната стопанска система, характерната обстановка във всяка страна членка и разискването на рамката за икономическо ръководство. Държавите членки се приканват да отразят тези насоки в своите стратегии за непоклатимост и конвергенция.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи: Периодът е сложен за европейската стопанска система и нашите служащи. След мощната реакция на Европейски Съюз против пандемията сме изправени пред нова неустановеност, подбудена от варварската съветска експанзия в Украйна, в комбиниране със съществуващите провокации като инфлацията и високите цени на силата. Санкциите ни неизбежно ще имат негативни последствия за стопанската система. Но това е цената, която си коства да бъде платена за отбрана на демокрацията и мира. През последните години укрепихме нашата икономическа резистентност и в този момент би трябвало да продължим по този път, да запазим единството си и да подсигуряваме мощна съгласуваност на нашите фискални политики. Това е ключът към поддържането на постоянен и резистентен напредък в днешната нестабилна геополитическа конюнктура.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на стопанската система, съобщи: Оставаме единни против бруталното нахлуване на Русия против Украйна и всички полезности, които са ни скъпи. Общата ни реакция разреши на нашите стопански системи да устоят на бурята, породена от пандемията. За новата рецесия е нужна също толкоз мощна съгласуваност на нашите стопански и фискални решения. Насоките, които представяме през днешния ден, се основават на това, което знаем — разбора, залегнал в основата на нашата зимна прогноза, като в същото време осъзнаваме, че през днешния ден не знаем доста. Несигурността и рисковете се усилиха доста, заради което нашите насоки ще би трябвало да бъдат обновени при нужда най-късно напролет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР