Европейската комисия прие предложение за създаването на междуинституционален орган по

...
Европейската комисия прие предложение за създаването на междуинституционален орган по
Коментари Харесай

Eтичен орган ще следи европейските институции

Европейската комисия одобри предложение за основаването на междуинституционален орган по нравственос, обхващащ членове на институциите на Европейски Съюз. Целта е да бъдат направени общи стандарти за етично държание и формален механизъм за съгласуваност и продан на отзиви сред институциите по отношение на етичните условия.

Европейска комисия желае политиците във всички европейски институции да ползват общи, ясни, транспарантни и разбираеми стандарти. Органът ще следи и действия на на някогашни членове след приключване на мандата им.

Новият орган ще би трябвало да създаде общи стандарти, използвани за всички институции и органи на Европейски Съюз. Той ще следи за обмена на информация сред институциите и ще предизвиква обща просвета на нравственос.

Всичко това ще бъде направено по транспарантен и наличен за обществеността метод, споделят от Европейска комисия. Плановете за основаването на междуинституционален етичен орган се форсираха след абсурда Катаргейт, обвързван с обвиняванията за корупция и търговия с въздействие против евродепутати.

Новият орган по нравственос няма да се занимава с следствия по обособени случаи, нито ще се намесва или ще лимитира по какъвто и да било метод следствията на одобрени съществуващи органи. Съгласно Договорите това е отговорност на Европейската прокуратура, както и на националните полицейски и правосъдни органи, при наказателни производства, засягащи финансовите ползи на Съюза. Европейската работа за битка с измамите (OLAF) носи отговорност за следствието на нередности и нарушавания на професионалните отговорности, Омбудсманът — за случаи на неприятно ръководство, а всяка обособена институция — за случаи на нарушаване на съответните им правила.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР